Turystyka czynnikiem rozwoju polskich gmin uzdrowiskowych na przykładzie Muszyny i Piwnicznej Zdroju - Zagórowska Agnieszka (My University, 2006)
Lecznictwo uzdrowiskowe oraz związana z nim turystyka uzdrowiskowa posiadają dwa zasadnicze kierunki rozwoju. Pierwszy to odnowa sił biologicznych człowieka poprzez korzystanie ze źródeł wód leczniczych, kopalin leczniczych i warunków klimatycznych. Drugi to pobyt w miejscowościach uzdrowiskowych umożliwiający turystom aktywny wypoczynek dzięki bliskości terenów górskich i leśnych oraz bazie sportowo – rekreacyjnej. Celem pracy jest przedstawienie specyfiki i warunków funkcjonowania polskich gmin uzdrowiskowych oraz analiza turystyki jako czynnika rozwoju tychże gmin. Hipoteza badawcza zakłada, że turystyka jest istotnym czynnikiem rozwoju polskich gmin uzdrowiskowych, bowiem poprzez efekt mnożnikowy stymuluje rozwój społeczno-gospodarczy tych gmin. Biorąc pod uwagę specyfikę gmin uzdrowiskowych i odmienność prawo- ekonomiczną turystyka jest specyficznym „przemysłem” i głównych czynnikiem rozwoju. Praca przedstawia specyfikę usług turystycznych oraz kompozycję narzędzi marketingu – mix i zasad ich funkcjonowania w sektorze usług turystycznych. Opisano specyfikę i uwarunkowania funkcjonowania i rozwoju polskich gmin uzdrowiskowych, ich obecną kondycję, szanse i zagrożenia, mocne i słabe strony. Dokonano analizy potencjału i możliwości rozwoju dwóch gmin uzdrowiskowych - Muszyna i Piwniczna Zdrój, wraz z oceną zagospodarowania turystycznego tych gmin i działań samorządów lokalnych.
Toursim as a determining factor of development of Polish health resorts – Muszyna and Piwniczna Zdrój
Keywords: usługi turystyczne; turystyka uzdrowiskowa; marketing-mix; promocja w turystyce; gmina uzdrowiskowa