Bariery zarządzania wiedzą na przykładzie Biura Podróży „Jordan” w Krakowie - Długosz, Zuzanna (My University, 2015)
Celem niniejszej pracy było przeprowadzenie analizy barier wpływających na zarządzanie wiedzą w Biurze Podróży Jordan. Do przeprowadzenia badania zastosowano: Modelowy System Zarządzania Wiedzą w Przedsiębiorstwie, Analiza barier w zarządzaniu wiedzą - Narzędzie do przeprowadzania analizy barier w zarządzaniu wiedzą w firmie. Badania pokazały, że głównymi barierami w dzieleniu i przekazywaniu wiedzy w firmie są bariery organizacyjne i społeczne a dopiero w dalszej kolejności - finansowe.

The aim of this study was to analyze the barriers affecting knowledge management in a Jordan tourist corporation. To carry out the study Model System Knowledge Management in the Enterprise, Analysis of barriers in knowledge management - Tool for analysis of barriers to knowledge management in the company have been used. The research has shown that the main barriers to sharing and transferring of knowledge in the company are organizational and social barriers and only far later the financial ones.
Barriers to knowledge management in Jordan corporation example
Keywords: bariery; zarządzanie wiedzą; cele zarządzania wiedzą; narzędzia zarządzania wiedzą; ankieta; barriers; knowledge management; aims of knowledge management; tools of knowledge management; questionnaire