Procesy konsolidacyjne w spółkach Skarbu Państwa na przykładzie NITROERG S.A. - ekonomiczne skutki wdrożenia programu połączeniowego firm NITRON S.A. i ERG - BIERUŃ S.A. - Krukar, Ewa (My University, 2008)
Głównym celem niniejszej pracy jest ocena ekonomicznych skutków połączenia spółek ERG - BIERUŃ S.A. oraz NITRON S.A., borykających się z kryzysem natury finansowej. Z kolei celem szczegółowym jest zidentyfikowanie fazy kryzysu, w jakim znajdują się spółki przed oraz po konsolidacji. Poza celem głównym oraz szczegółowym przyjęte zostały następujące hipotezy badawcze: 1. Dokonanie konsolidacji spółek ERG - BIERUŃ S.A. oraz NITRON S.A. w pozytywny sposób wypłynęło na ekonomiczno-finansową sytuację nowopowstałej spółki NITROERG S.A. 2. Relacje właścicielskie w Spółkach Skarbu Państwa ułatwiają procesy po konsolidacyjne. Realizację powyższych celów oraz weryfikację hipotez umożliwi dokonanie analizy sprawozdań finansowych dla spółek sprzed, jak i po konsolidacji, przeprowadzenie analizy wskaźnikowej z zakresu efektywności działania, zadłużenia, rentowności i płynności oraz przeprowadzenie analizy otoczenia polityczno-społecznego. Reasumując, obie hipotezy badawcze zostały zweryfikowane negatywnie. Przyczyny takiego stanu rzeczy są niezwykle złożone. Błędy pojawiły się już na poziomie planowania fuzji. W tym przypadku kluczowego znaczenia nabiera także czas, w którym dokonane zostało połączenie. Przesunięcie terminu połączenia spółek ERG - BIERUŃ i NITRON S.A. o 5 miesięcy znacznie utrudniło podpisywanie umów sprzedażowych na rok 2007. Co więcej, niemożność spełnienia wymogów formalno- prawnych uniemożliwiło wzięcie udziału w przetargach organizowanych przez dotychczasowych odbiorców, w wyniku czego nastąpiło znaczne ograniczenie przychodów spółki w 2007 roku oraz umocniło pozycję tych konkurentów, którzy stanęli do przetargów. Sytuację komplikuje także niestabilność we władzach Spółki oraz złożona sytuacja społeczna w spółce.
The act of merging in companies controlled by the treasury exemplified by NITROERG S.A. - economic outcomes of implementing consolidation program in NITRON S.A. and ERG - BIERUŃ S.A.
Keywords: Spółki Skarbu Państwa; konsolidacja przedsiębiorstw; fuzje i przejęcia; analiza finansowa; analiza bilansu; analiza wskaźnikowa; kryzys finansowy