Frankiewicz, JerzyCzyżycka, Agata2014-02-242014-02-242011-08-29http://hdl.handle.net/11199/6250Celem pracy była próba zastosowania określonych wskaźników do realizacji przyjętego celu. Głównym celem pracy była ocena zdolności kredytowej badanego przedsiębiorstwa oraz wpływ analizy finansowej na ocenę stanu finansowego. Rozdział pierwszy przedstawia definicję kredytu, zdolności kredytowej oraz metody oceny zdolności kredytowej. W rozdziale drugim przedstawiono pojęcia zawiązane z zarządzaniem finansami, udziałem analizy finansowej w procesie oceny zdolności kredytowej oraz pojęcia płynności finansowej. Rozdział trzeci jest rozdziałem empirycznym, w którym omówiono proces powstania i funkcjonowanie Piekarni „PAJDA” oraz dokonano oceny zdolności kredytowej przedsiębiorstwa wykorzystując tradycyjne metody omówione w poprzednich rozdziałach. Czwarty rozdział to kompleksowe zebranie wiedzy na temat zdolności kredytowej, kredytu oraz możliwych sposobach jego otrzymania i zabezpieczenia. Podjęto próbę wykazania, że niektóre z prezentowanych metod oceny zdolności kredytowej mogą być wykorzystane przy przygotowywaniu i weryfikacji decyzji kredytowych. Na podstawie przedstawionych w kolejnych rozdziałach rozważań dotyczących procedur badania zdolności kredytowej ustalono, że prezentowana firma jest wiarygodna pod względem kredytowym. Obecnie nie ma jednej metody oceny zdolności kredytowej, która byłaby uniwersalna dla wszystkich banków i kredytobiorców. Badania w pewnym stopniu dowodzą, że podstawowe znaczenie w klasyfikacji wiarygodności kredytowej przedsiębiorstwa mają wskaźniki płynności oraz rentowności.pllicencja niewyłącznawskaźniki finansowekredytyzdolność kredytowaanaliza finansowazarządzanie finansami przedsiębiorstwaanaliza finansowa w przedsiębiorstwieZdolność kredytowa w firmie w aspekcie zarządzania jej finansamiCreditworthiness in the company within the aspect of managing it's financesbachelorThesis2014-02-24