Techniczne i ekonomiczne uwarunkowania wdrożenia systemu mikropłatności w firmach - Klonowski Marcin (My University, 2000)
Rozwój Internetu stworzył podstawy do zawierania transakcji i sprzedaży on-line. Coraz częściej internetowe serwisy żądają od użytkowników drobnych sum pieniędzy za różnego rodzaju usługi. Problematyka systemu mikropłatności jest tematem niniejszej pracy. Przedstawiono pojęcie mikropłatności i sposoby ich realizacji. Omówiono prawne i techniczne kwestie bezpieczeństwa danych przesyłanych poprzez Internet i sposób funkcjonowania internetowych mechanizmów płatności. Ukazano perspektywy rozwoju rynku mikropłatności w przyszłości. Scharakteryzowano rynek mikropłatności w Polsce, przedstawiono firmy obsługujące i wykorzystujące w swojej działalności mikropłatności oraz przyszłość rozwoju tego rynku. Omówiono regulacje prawne dotyczące elektronicznych instrumentów płatniczych. Przy opracowaniu niniejszej pracy wykorzystano literaturę przedmiotu z zakresu bankowości i Internetu, obejmującą zarówno wydawnictwa zwarte, jak i publikacje specjalistyczne. Ze względu na dynamiczny rozwój poruszanej tematyki, w dużej mierze opierano się także na witrynach www, które dostarczały najświeższych informacji, często niedostępnych z innych źródeł. Dokonana w ramach opracowania charakterystyka mikropłatności wskazuje na atrakcyjność tej formy płatności. Mikropłatności są lekarstwem na bolączkę serwisów, które postanowiły upomnieć się o pieniądze za oferowane przez nich treści lub usługi. Dają możliwości błyskawicznego regulowania zobowiązań przy znikomych kosztach transakcyjnych. Mikropłatności mogą być szansą da wielu przedsiębiorstw i pozytywnie wpłynąć na poprawę ich sytuacji finansowej. Znaczenie ich będzie ciągle rosło, a firmy które zainwestują w ten sposób pobierania opłat, na pewno odniosą w przyszłości korzyści.
Keywords: mikropłatości; e-biznes; transakcje internetowe; bezpieczeństwo płatności internetowych; e-commerce; elektroniczne instrumenty płatnicze; podpis elektroniczny