Determinanty sukcesu współczesnego menedżera - Faron, Tomasz (My University, 2012)
Przedmiotem pracy jest przedstawienie determinantów, które warunkują sukces współczesnego menedżera, a hipoteza badawcza zakłada, iż elastyczność działania, wprowadzanie zmian, a przede wszystkim nowa wiedza ciągle doskonalona oraz uzupełniana przyczynia się do jego sukcesu. Weryfikacja założonej hipotezy odbyła się przy pomocy badania ankietowego przeprowadzonego wśród studentów Wyższej Szkoły Biznesu – National Louis University z siedzibą w Nowym Sączu, a jej przedmiotem był przede wszystkim styl kierowania, metody postępowania, a także sposób podejmowania decyzji przez menedżerów. W rezultacie przeprowadzonej analizy można było bardzo szybko określić główne cechy, jakimi powinien charakteryzować się skuteczny menedżer, i do których można zaliczyć nie tylko zdolność kierowania strategią firmy, przedsiębiorczość oraz inicjatywę, ale również efektywne komunikowanie się z pracownikami, czy podejmowanie trafnych decyzji. Ponadto menedżer powinien akceptować i dążyć do podnoszenia kwalifikacji swoich pracowników oraz poszerzać wiedzę i wyobraźnię, a także łączyć rozsądek z logiką, co może efektywnie wykorzystać w firmie poprzez ciągłe jej modernizowanie oraz współpracę przełożonych z podwładnymi.

The object of this study is to present the success determinants of the modern manager. Research hypothesis assumes that flexibility, change, and above all, new knowledge continually refined and supplemented contribute to manager’s success. Verification of the hypothesis was founded with the help of a survey conducted among students of the Wyższej Szkoły Biznesu - National Louis University in Nowy Sacz, and its objective was primarily a management style, policies, and decision making by managers. As a result of the analysis it was determined that the main characteristics of an effective manager include not only the ability to direct business strategy, entrepreneurship and initiative, but also effective communication with employees, and profitable decision making. In addition, the manager should accept and make an effort to raise the skills of the employees, and expand knowledge and imagination, and the combined sense of logic, which can effectively be used in the company through its continuous modernization and cooperation of superiors to subordinates.
The success determinants of the modern manager
Keywords: menedżer; determinanty; sukces; ankieta; kompetencje; manager; determinants; success; survey; competence