Analiza systemu zarzadzania jakością na przykładzie Spółki Akcyjnej OPTIMUS - Warchał Tadeusz (My University, 2000)
W gospodarce rynkowej sukces lub porażka firmy zależą od jakości jej funkcjonowania, a w szczególności od jakości oferowanych produktów. Poziom jakości produktów i usług nabywców w pierwszym rzędzie determinuje pozycję rynkową i sukces każdego wytwórcy. Rynkową siłę napędową do tworzenia systemu działań projakościowych w przedsiębiorstwach jest konkurencja o pozycję na rynku. Zarządzanie jakością jest możliwe wtedy, gdy jakość zostanie potraktowana w kategoriach celu, narzędzia i obiektu zarządzania. Zatem, pierwotnym zadaniem menedżerów jest zaprojektowanie i wdrożenie systemu zarządzania jakością w organizacji, zdolnego do spełnienia funkcji i osiągania celów jakościowych, system ten może występować w zróżnicowanych formach organizacyjnych i mieć różny zakres oddziaływania. W najbardziej rozwiniętej formie obejmuje całość systemu zarządzania organizacji. Firma Optimus S.A. jest największą firmą IT na polskim rynku działającą jako dostawca rozwiązań internetowo – informatycznych. Spółka jest właścicielem najpopularniejszego w Polsce portalu internetowego onet.pl. Od wielu lat zajmuje również pozycję niekwestionowanego lidera w produkcji komputerów i urządzeń elektronicznych. W roku 1994 jako pierwsza firma z branży IT zadebiutowała na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Optimus to także, według niezależnych badań, jedna z najlepiej rozpoznawalnych i uznanych marek w Polsce. Cel ogólny pracy to analiza systemu zapewnienia jakości w Firmie OPTIMUS S.A. oraz sformułowanie wniosku w jakim stopniu wprowadzenie norm ISO przyczyniło się do sukcesu nowosądeckiej Spółki.Cele szczegółowe to: • Charakterystyka Przedsiębiorstwa OPTIMUS S.A. • Określenie zakresów znaczeniowych jakości • Analiza systemu zarządzania jakością w Spółce • Analiza wewnętrznych audytów jakości • Określenie roli dokumentacji w systemie zarządzania jakością • Opis działań korygujących i zapobiegawczych. Uzyskanie przez Firmę OPTIMUS S.A. w Nowym Sączu certyfikatu na system jakości wg norm ISO jest urzędowym potwierdzeniem wiarygodności firmy, sygnałem dla kontrahenta, że ma do czynienia z solidnym partnerem gwarantującym stabilny poziom jakości w zakresie określonym w certyfikacji.
Keywords: system zarządzania jakością; normy ISO 9000; TQM; audyt jakości; polityka zapewniania jakości; kompetencje kierownictwa; certyfikacja wyrobów; legalność oprogramowania