Analiza bezpieczeństwa zbliżeniowych kart płatniczych na tle ich ekspansywnego rozwoju na rynku - Jurek, Jolanta (My University, 2014)
Karty płatnicze są najbardziej rozpowszechnionym elektronicznym instrumentem płatniczym. Jednym z ich rodzajów jest karta zbliżeniowa (bezstykowa) która oprócz standardowego wyposażenia mikroprocesora i paska magnetycznego dodatkowo posiada wbudowaną antenę radiową umożliwiającą dokonywanie transakcji bez konieczności umieszczania karty w terminalu płatniczym. Dzięki temu transakcja odbywa się szybko i wygodnie bez konieczności podawania do autoryzacji kodu PIN. Zaznaczyć należy iż funkcjonalność zbliżeniowa stosowana jest wyłącznie przy transakcjach o niskiej wartości czyli nie przekraczających 50 złotych. Upowszechnienie się kart płatniczych spowodowało wzrost wartości przeprowadzanych transakcji i przyczyniło się do prac związanych ze zwiększeniem bezpieczeństwa. W tym celu organizacje płatnicze stosują najnowocześniejsze technologie a banki wprowadziły dodatkowo limity dzienne i kwotowe dla płatności bezstykowych. W Polsce występują dwa rodzaje systemów wykorzystywanych do płatności zbliżeniowych a każdy z nich używa własnej nazwy. To technologia zbliżeniowa Visa PayWave oraz MasterCard PayPass. W pracy niniejszej dokonano analizy bezpieczeństwa zbliżeniowych kart płatniczych biorąc pod uwagę wprowadzone rekomendacje dla banków oraz statystyki przestępstw z użyciem kart płatniczych. Najnowsze dane opublikowane przez Narodowy Bank Polski pokazują, iż Polska jest krajem o jednym z najniższych w Europie współczynniku oszukańczych operacji kartowych, wynoszącym zaledwie 0,003% wartości wszystkich transakcji dokonanych przy użyciu kart płatniczych.

Payment cards are the most widely used electronic payment instrument. One of them is the proximity card, contactless, which in addition to the standard equipment of the microprocessor and the magnetic strip also has a built-in radio antenna that allows transactions without having to place the card in the payment terminal. Thanks to this, transactions are made quickly and easily without having to enter a PIN code authentication. It should be noted that the contactless functionality is used only for transactions of low value that is not in excess of 50 PLN. Dissemination of payment cards has increased the amount of transactions and contributed to work related to the increase of safety. For this purpose payment organizations apply cutting-edge technology and banks have introduced additional daily limits and quota for contactless payments. In Poland, there are two types of systems used for contactless payments and each of them uses its own name. One is called contactless Visa PayWave and the other is MasterCard PayPass. Research in this study analyzes the security of proximity cards considering the recommendations made for the banks and the statistics of crimes involving payment cards. The most recent data published by the Polish National Bank show that Poland is a country with one of the lowest in Europe fraudulent card operations coefficient of only 0.003% value of all transactions made using payment cards.
Security analysis of contactless payment cards in the context of their expansive development in the market
Keywords: bankowość; system płatniczy; karta płatnicza; karta zbliżeniowa; płatności bezstykowe; banking; payment system; payment card; proximity card; contactless payments