Fundamentalizm islamski a problemy bezpieczeństwa we współczesnym świecie - Wołek, Aneta (My University, 2015)
Moja praca magisterska brzmi następująco: „Fundamentalizm islamski a problemy bezpieczeństwa we współczesnym świecie” i składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawiono charakterystykę islamu. Rozdział drugi koncentruje się na omówieniu istoty fundamentalizmu islamskiego. W rozdziale trzecim przedstawiono zagadnienia dotyczące bezpieczeństwa międzynarodowego w kontekście zagrożenia terroryzmem fundamentalistów islamskich. Rozdział czwarty podejmuje zagadnienie międzynarodowej walki z terroryzmem fundamentalistów islamskich.

The master’s thesis called: “Islamic fundamentalism and security issues in the contemporary world” and consists of four parts. The theoretical part is a characteristic of Islam. The second chapter focuses on discussing the essence of Islamic fundamentalism. The third chapter presents issues concerning international security in the context of the threat of terrorism by Islamic fundamentalists. The fourth chapter deals with the problem of the international fight against terrorism.
Islamic fundamentalism and security issues in the contemporary world
Keywords: fundamentalizm islamski; terroryzm; bezpieczeństwo; Islam; Islamic Fundamentalist; terrorism; security