Motywacyjna rola wynagrodzeń pozapłacowych na przykładzie firmy Stolbud Pruszyński Sp. z o.o. - Marszałek, Paulina (My University, 2009)
Celem głównym pracy jest charakterystyka motywacyjnej roli wynagrodzeń pozapłacowych oraz analiza i ocena wynagrodzeń pozapłacowych w firmie STOLBUD Pruszyński Sp. z o.o. Dla realizacji celu głównego wyznaczono następujące cele szczegółowe: 1. Analiza wynagrodzeń pozapłacowych w firmie STOLBUD Pruszyński Sp. z o.o. 2. Ocena motywacyjnej roli wynagrodzeń pozapłacowy w firmie STOLBUD Pruszyński Sp. z o.o. 3. Rekomendacje usprawnień w systemie wynagrodzeń pozapłacowych STOLBUD Pruszyński Sp. z o.o. Praca ta składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy zawiera teoretyczny zarys istoty motywacji i motywowania. W rozdziale tym scharakteryzowano również proces motywacji. Rozdział drugi jest poświecony motywacyjnej roli wynagrodzeń w przedsiębiorstwie. W rozdziale tym scharakteryzowano istotę i rolę wynagrodzeń, porównano i przedstawiono wynagrodzenia płacowe i pozapłacowe oraz niematerialne formy motywowania. Rozdział trzeci pracy stanowi rozważania dotyczące motywowania pozapłacowego. W rozdziale tym przedstawiono charakterystykę firmy STOLBUD Pruszyński Sp. z o.o. oraz elementów motywowania pozapłacowego. Na podstawie doświadczeń badawczych, wskazano jakie formy wynagrodzeń pozapłacowych stosowane są w firmie STOLBUD Pruszyński Sp. z o.o., jaka jest skuteczność poszczególnych form wynagrodzeń pozapłacowych w STOLBUD Pruszyński Sp. z o.o. oraz jak można usprawnić system wynagrodzeń pozapłacowych we wspomnianej firmie. Rozdział czwarty, końcowy zawiera analizę i ocenę motywacyjnej roli wynagrodzeń pozapłacowych w firmie STOLBUD Pruszyński Sp. z o.o. W celu przeprowadzenia badań dotyczących motywacyjnej roli wynagrodzeń pozapłacowych postawiono następujące pytania pomocnicze: jakie są formy wynagrodzeń pozapłacowych i jaka jest ich skuteczność (hierarchia) w motywowaniu? ; jaka jest rola wynagrodzeń pozapłacowych w relacji do wynagrodzeń płacowych w motywowaniu? ; jakie formy wynagrodzeń pozapłacowych stosowane są w firmie STOLBUD Pruszyński Sp. z o.o.? ; jaka jest skuteczność poszczególnych form wynagrodzeń pozapłacowych w firmie STOLBUD Pruszyński Sp. z o.o.? ; jak można usprawnić system wynagrodzeń pozapłacowych w firmie STOLBUD Pruszyński Sp. z o.o.? W pracy oparto się na studiach literaturowych i własnych badaniach empirycznych.
Incentive role of fringe benefits: the case of Stolbud Pruszynski Company
Keywords: wynagrodzenia; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe; motywacja do pracy