Ocena motywacyjnej funkcji wynagrodzeń w Kopalni Kruszyw Tar-Krusz Sp. z o.o. - Chruściel, Elżbieta (My University, 2011)
Praca ma na celu przedstawienie motywacyjnej funkcji wynagrodzeń. W tym zakresie przeprowadzono analizę systemu wynagradzania w Kopalni Kruszyw „Tar - Krusz” Sp. z o.o. w Wał Rudzie. Do analizy tej wykorzystano ankietę. Materiały zebrane w Kopalni Kruszyw „Tar - Krusz” Sp. z o.o. oraz literatura przedmiotu stanowią podstawę źródłową pracy, składa się ona z trzech rozdziałów oraz wstępu i zakończenia. Pracę uzupełniono spisem literatury przedmiotu oraz załącznikami. W rozdziale pierwszym wyjaśniono pojęcie wynagrodzenia oraz zostały przedstawione funkcje, formy i składniki wynagradzania, ich istota i cel. Przybliżono również pojęcie motywacji oraz czynników motywacyjnych wynagrodzeń. W rozdziale drugim dokonano krótkiej charakterystyki Kopalni Kruszyw „Tar - Krusz” Sp. z o.o. w Wał Rudzie, opisano rozwój i zakres działalności, przedstawiono organizację Spółki, strukturę, stan zatrudnienia oraz opisano system wynagrodzeń obowiązujący w Kopalni. Pracę kończy rozdział trzeci w całości poświęcony próbie zbadania i przeanalizowania motywacyjnej funkcji systemu wynagradzania stosowanego w Kopalni Kruszyw „Tar - Krusz” Sp. z o.o. w Wał Rudzie. Rozdział ten stanowi równocześnie podsumowanie wyników pracy. Podsumowując można stwierdzić, że efektywność pracy jest jednym z wielu składników kształtujących płacę zasadniczą, przede wszystkim wtedy gdy podstawą jej ustalenia jest metoda wartościowania pracy. Bardzo ważne jest aby system motywacyjny nie działał w oderwaniu od innych elementów zarządzania, powinien on spełniać swoje funkcje i realizować cele.
Evaluation of motivational function of wages in Tar-Krusz Sp. z o.o. aggregate mine
Keywords: wynagrodzenia; motywacje płacowe; Kopalnia Kruszyw „Tar - Krusz” Sp. z o.o.; motywacja do pracy; system motywacyjny przedsiębiorstwa