Czy w Polsce istniała mafia? Polska przestępczość zorganizowana i metody jej zwalczania w latach 1989 - 2001. - Fałowska, Klaudia (My University, 2009)
Celem pracy jest stwierdzenie czy w Polsce istniała mafia, a także sprawdzenie, czy polskie władze i organy wymiaru sprawiedliwości były dobrze przygotowane na jej ewentualne narodziny, czy instytucje odpowiedzialne za zwalczanie organizacji mafijnych zostały wyposażone w odpowiednie instrumenty w odpowiednim czasie. Udzielenie odpowiedzi na pytanie czy polscy przestępcy to już mafia, czy „tylko” przestępczość zorganizowana nie wyczerpuje problematyki zagadnienia przestępczość w Polsce. Aby uzyskać kompletny obraz tego zjawiska warto także przyjrzeć się polskiemu systemowi zwalczania przestępczości zorganizowanej. Dlatego właśnie w pracy oprócz zbadania czy w Polsce mamy do czynienia z prawdziwą mafią, postanowiono przeanalizować instrumenty i opisać instytucje, jakimi dysponuje państwo w walce z przestępczością zorganizowaną. Szukając odpowiedzi na postawione problemy korzystano z opublikowanych wspomnień członków organizacji Cosa Nostra, dzięki którym udało się uzyskać informacje na temat tradycji i funkcjonowania rodzin mafijnych. Aby skonfrontować tą wiedzę z sytuacją w polskich grupach przestępczych sięgnięto do publikacji polskich dziennikarzy. To ich gangsterzy wpuszczają do swojego świata i im zdradzają informacje na temat swojego życia. Najbardziej pomocne były prace Piotra Pytlakowskiego, publikującego na łamach „Polityki”. Ponieważ w Polsce nie przeprowadzono jeszcze kompleksowych badań nad zjawiskiem przestępczości zorganizowanej, nie ma usystematyzowanej wiedzy na jej temat. Jednymi badaniami naukowymi, dzięki którym można było wywnioskować jak od środka wyglądają polskie zorganizowane grupy przestępcze, są badania sędziów, policjantów, prokuratorów i świadków koronnych, przeprowadzone przez Zbigniewa Rau. Analizę systemu zwalczania przestępczości zorganizowanej oparto na dokumentach regulujących porządek prawny.
Did a mafia exist in Poland? Polish organized crime and methods of fighting against it from 1989 to 2001.
Keywords: przestępczość zorganizowana; zwalczanie przestępczości; kodeks karny