Liberalizacja polskiego sektora energetycznego - Balawejder, Artur (My University, 2013)
Niniejsza praca poświęcona jest liberalizacji rynku energii elektrycznej w Polsce. Przy zastosowaniu metody analizy danych źródłowych nakreślono w niej przewidywane kierunki rozwoju tegoż rynku oraz zbadano jego konkurencyjności. W tym celu: - prześledzono zmiany w prawodawstwie Unii Europejskiej oraz konsekwentnie dostosowywane do niego zmiany w prawodawstwie polskim pod kątem liberalizacji rynku obrotu energią; - opisano stosowany w praktyce schemat działania rynku energii elektrycznej. Stwierdzono, że ten nowy rynek jest mało dynamiczny. Wpływ na to mają głównie dwie przyczyny: - dostawcy i dystrybutorzy zobowiązani są do kapitałochłonnych inwestycji, nie mogą dowolnie obniżać ceny; - odbiorcy prądu nie są przekonani, że zmiana dostawcy może im przynieść znaczące oszczędności. W niniejszej pracy pokazano również, że pewien ruch na tej scenie zacznie się, gdy rząd podejmie decyzję o uwolnieniu cen energii elektrycznej dla gospodarstw domowych.

The topic of this paper is liberalisation of energy market in Poland. By utilising a method of analysis of core data, it outlines a forecast of directions of growth for this market. It also assess competitiveness of the market. To achieve this: - changes in current EU legislature and how applications of this legislature is adapted into Polish one are shown, all in terms of liberalisation of the energy market. - a currently used schematic of how electric energy market works is described. Conclusion is that this new market lacks dynamism. There are two reasons for this: - Suppliers and distributors are committed to capital-intensive investments, and therefore are unable to freely reduce prices. - Consumers of electricity are not aware that a change in supplier can result in substantial savings. This paper also shows, that there will be an increased activity in this market, when government will make a decision to allow private sector to set prices freely for domestic consumers.
Liberalisation in the Polish electricity sector
Keywords: prąd; prawo energetyczne; rynek energii elektrycznej; konkurencyjność; cena; current; law energy; electricity market; competitiveness; price