Identyfikacja etapu wzrostu i diagnoza potencjału rozwojowego Spółdzielni Handlowo-Produkcyjnej „Składnica” w Grybowie - Gurbowicz, Monika (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie procesu rozwoju organizacji wraz z identyfikacją jego etapu oraz diagnozą potencjału rozwojowego jak również wskazanie strategii dalszego rozwoju. Podmiotem wykorzystanym w pracy jest Spółdzielnia Handlowo-Produkcyjna „Składnica” w Grybowie. Dla osiągnięcia tego celu dokonano analizy materiałów literaturowych oraz przeprowadzono badania empiryczne wykorzystując następujące metody: -Analiza opisu przypadku (case study), -Model stopniowego rozwoju przedsiębiorstwa Churchilla i Lewis, -Model rozwoju firmy Scotta i Bruce'a, -Diagnozę potencjału wzrostowego z wykorzystaniem charakterystyki przedsiębiorcy, organizacji oraz przyjętej strategii w przedsiębiorstwie (POS). Praca składa się z pięciu rozdziałów. W rozdziale 1 w oparciu o literaturę przedstawiono charakterystykę małych i średnich przedsiębiorstw (MSP). Znajduje się tu definicja MSP oraz ich podstawowe klasyfikacje. Rozdział 2 jest poświęcony formie działalności gospodarczej, którą jest spółdzielnia. Dokonano analizy tego formy, zbadano uwarunkowania historyczne i ekonomiczne działania przedsiębiorstw na zasadach spółdzielczych. Kolejny rozdział poświęcono zagadnieniom metodologicznym badania empirycznego. Określono w nim cel i zakres pracy jak i omówiono od strony teoretycznej zastosowane modele i koncepcje rozwoju przedsiębiorstw. Rozdział 4 to opis przypadku Spółdzielni Handlowo Produkcyjnej „Składnica” w Grybowie prezentujący jej powstanie, rozwój oraz obecną sytuację. Ostatni rozdział to analiza przedstawionej w poprzednim rozdziale spółdzielni przy pomocy modeli rozwoju oraz diagnoza potencjału wzrostowego POS.
Identifying the stage of growth and development potential diagnosis by the example of Spółdzielna Handlowo Produkcyjna „Składnica” in Grybów
Keywords: sektor MSP; małe i średnie przedsiębiorstwa; spółdzielczość; spółdzielenie; Polska; Unia Europejska; studium przypadku; diagnoza POS