Polski rynek usług telefonii stacjonarnej - Sołtysik Dominik (My University, 2005)
W dzisiejszych czasach, kiedy rynek telefonii jest mocno zliberalizowany możemy obserwować zmagania poszczególnych operatorów. Konkurencja jest coraz bardziej ostra, a kompanie telefoniczne prześcigają się w oferowaniu coraz to nowocześniejszych usług. Jako abonenci telefonów obserwujemy te zmagania i badamy, w jaki sposób możemy na tej rywalizacji skorzystać. Celem niniejszej pracy jest ukazanie konkurencji na polskim rynku usług telefonii stacjonarnej. Opracowanie zawiera informacje ukazujące jak powinna działać nowoczesna firma telekomunikacyjna, pragnąca nie tylko utrzymać rynek, ale stale się rozwijać. Zaprezentowano charakterystykę badań marketingowych, analizę rynku konsumenta i makrootoczenia, w jakim działają operatorzy, a także teorię dotyczącą analizy konkurencji na podstawie Modelu Portera, przewagi konkurencyjnej i systemu zbierania informacji o konkurentach. Dokonano analizy preferencji polskich abonentów telefonii stacjonarnej opracowanej na podstawie badań marketingowych sporządzonych dla NOM oraz poruszono temat konkurencji wśród poszczególnych operatorów.
Keywords: telefonia stacjonarna; rynek; konkurencja; analiza konkurencji; model Portera; przewaga konkurencyjna; badania marketingowe