Wojna cenowa jako instrument realizacji strategii marketingowej przedsiębiorstwa - Okularczyk, Przemysław (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy było zaprezentowanie wojny cenowej jako instrumentu realizacji strategii marketingowej niezależnie od charakteru rynku, na którym działają przedsiębiorstwa, odszukanie genezy tego zjawiska, zbadania jego powszechności występowania oraz konsekwencji jakie za sobą niesie, a także zebraniu informacji, które mogą być pomocne dla każdego przedsiębiorstwa w przypadku walki ceną – jak należy jej uniknąć, jak się bronić oraz w jaki sposób i kto ma największe szanse na przetrwanie na rynku. W pracy umieszczone zostały wyniki badań uzyskane techniką ankiety internetowej przeprowadzonej na grupie 103 respondentów zatrudnionych w przedsiębiorstwach usługowych i produkcyjnych z różnych branż, na różnych stanowiskach. Warunkiem doboru respondentów do badania było posiadanie przez nich wiedzy w zakresie realizowanej przez ich przedsiębiorstwo strategii marketingowej. Pozyskane dane są podstawą do wnioskowania, że cena jako instrument walki z konkurencją, jest powszechnie stosowanym instrumentem marketingowym, a częstotliwość występowania wojen cenowych na rynkach, w których działają badane przedsiębiorstwa jest wysoka. Dodatkowo konsekwencje wynikające z wojen cenowych są korzystne dla konsumentów. Jednocześnie wojna cenowa nie jest skutecznym środkiem zwiększającym udział w rynku przedsiębiorstwa oraz nie eliminuje zagrożeń ze strony konkurencji.

The main goal of this project was to present price war as an instrument of implementation of marketing strategy regardless of the nature of the market, on which companies are operate, to find the origin of this phenomenon, researching its prevalence and the consequences it brings. The project included gathering information that may be helpful for every company in the price war - how to avoid it, how to defend themselves against the competition, and how and who has the best chance of survival in the market. The study also included test results were obtained online survey technique performed on a group of 103 respondents employed in the manufacturing and service companies from different industries in different positions. The condition for selection of respondents to the survey was their knowledge in the field of company’s implementation of marketing strategy. Obtained data are the basis for the conclusion that the price as an instrument of fight with competitors, is a general used marketing instrument, and the frequency of price wars on markets where surveyed companies operate is high. In addition, the consequences of price wars are beneficial for customers. At the same time the price war is not an effective for increasing market share on the market and does not eliminate the risks of competition.
Price war as an instrument for the implementation of marketing strategy
Keywords: wojna cenowa; instrumenty marketingowe; strategie marketingowe; wzrost udziału w rynku; price war; marketing instruments; marketing strategies; growth in market share