Zarządzanie potencjałem kadrowym organizacji - uwarunkowania psychologiczne - Pelczar Marta (My University, 2007)
Niniejsza praca porusza kwestię zarządzania potencjałem kadrowym organizacji w oparciu o uwarunkowania psychologiczne. Część badawcza niniejszej pracy ma na celu zdiagnozowanie, jaką rolę odgrywają szkolenia zawodowe w rozwoju potencjału kadrowego. Respondentami byli pracownicy oraz kadra zarządzająca Krośnieńskich Hut Szkła KROSNO S.A. Uwaga została skupiona szczególnie na kwestii planowania szkoleń pracowniczych i menedżerskich, doboru kandydatów oraz metod i form ich prowadzenia, a także oceniania ich efektywności.
The management and psychological conditioning of personnel capacity
Keywords: kierowanie zespołem pracowniczym; zarządzanie; polityka personalna; zarządzanie kapitałem intelektualnym; umiejętności interpersonalne menedżera; Krośnieńskie Huty Szkła "Krosno" S.A.