System motywowania na przykładzie Sanockiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Sanoku Spółka z o.o. - Wojtas, Aneta (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie systemu motywowania zarówno w teorii jak i w praktyce. Obecnie kapitał ludzki ma ogromny wpływ na wzmocnienie konkurencyjności firmy oraz przyczynia się do odniesienia sukcesu. Kolejnym celem pracy jest wskazanie różnych metod i technik motywowania pracowników. Zaprezentowanie teorii motywacji, charakterystyka oraz identyfikacja systemu motywowania, jak również zastosowanie w praktyce - przedstawienie systemu motywowania w Sanockim Przedsiębiorstwie Gospodarki Komunalnej w Sanoku Spółka z o.o. (SPGK) i jego ocena. Praca została napisana podstawie dostępnej literatury przedmiotu, jak również wykorzystano dla jej potrzeb materiały wewnętrzne Sanockiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Sanoku Spółka z o.o., artykuły naukowe, akty prawne oraz strony internetowe. Część praktyczna pracy jest efektem badań własnych, przeprowadzonych za pomocą skonstruowanego dla potrzeb badań kwestionariusza ankiety. Przedstawione wyniki badań są dowodem na to, iż badane przedsiębiorstwo posiada system motywowania, który oddziałuje pozytywnie na pracowników. Analiza poszczególnych determinantów wykazuje, iż poziom zadowolenia z pracy jest silnie związany nie tylko ze stanowiskiem pracy, zakresem odpowiedzialności, ale również uzależniony od sposobu motywowania.
The motivation system based on the example of SPGK in Sanok
Keywords: sukces firmy; metody i techniki motywowania; system motywacyjny przedsiębiorstwa; systemy motywacyjne; motywacja do pracy; motywowanie pracowników