Projekty z Funduszy Strukturalnych w działalności gminy - Matusiewicz, Stanisław (My University, 2011)
Celem głównym pracy jest przedstawienie elementów i zasad zarządzania projektami z funduszy strukturalnych w jednostce samorządu terytorialnego oraz analiza i ocena efektów wybranych projektów w gminie Ostrów Mazowiecka, w latach 2004-2009. Dla realizacji celu głównego, sformułowano następujące cele szczegółowe: 1. Analiza istoty, zakresu działania i zadań gminy. 2. Charakterystyka elementów i narzędzi zarządzania projektami w organizacji. 3. Przedstawienie programów europejskich dostępnych dla gmin. 4. Analiza i ocena efektów zrealizowanych projektów w gminie Ostrów Mazowiecka. Realizacja celów pracy umożliwi odpowiedź na następujące pytania badawcze: 1. Czy działanie realizacja projektów pomogła w procesie modernizacji i podnoszenia efektywności funkcjonowania gminy Ostrów Mazowiecka? 2. Czy działania współgrają ze sobą logicznie i racjonalnie i mają szansę wywołania pozytywnych zmian w gminie? 3. Czy realizację analizowanych projektów można uznać za skuteczną i efektywną? Rozdział pierwszy to definiowanie istoty, zakresu i zadań gminy. W rozdziale tym zawarto zagadnienia dotyczące funkcjonowania gminy. Przedstawione są tu aspekty finansowania gminy, źródła jej dochodów jak również struktura finansowania zadań gminy. W rozdziale drugim przedstawiono istotę, elementy i narzędzia procesu zarządzania projektami oraz zasady zarządzania projektami z funduszy europejskich. W rozdziale trzecim scharakteryzowano programy z funduszy europejskich adresowane do gmin w latach 2004-2006 oraz 2007-2013. W tej części omówiono strukturę i cele funduszy unijnych. Rozdział czwarty prezentuje zagadnienia metodyczne badania empirycznego oraz analizę programów unijnych zrealizowanych w gminie Ostrów Mazowiecka w latach 2004-2006. W pracy oparto się na literaturze dotyczącej zarządzania projektami, w tym projektami z funduszy europejskich, literaturze dotyczącej samorządu terytorialnego, wywiadach bezpośrednich oraz dokumentacji analizowanej gminy.
Projects based on the Structural Funds in the activities of the commune
Keywords: fundusze unijne; zarządzanie projektami; gmina; finansowanie gminy; źródła finansowania