Fundusze UE jako czynnik wspomagający konkurencyjność małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce na przykładzie firmy MAT – MAT Krzysztof Mącior - Halagarda, Sylwia (My University, 2010)
Celem pracy jest pokazanie przemian, jakie zachodzą w małych i średnich przedsiębiorstwach pod wpływem środków z funduszy unijnych. Wzrost konkurencyjności jest osiągany poprzez koncentrację środków finansowych kierowanych bezpośrednio do sektora przedsiębiorstw. Konieczność zadbania o konkurencyjność polskiej gospodarki wynika z faktu zniknięcia barier handlowych pomiędzy „nową” a „starą” UE. Polskie przedsiębiorstwa wchodzą na Jednolity Rynek Europejski, w wyniku czego stykają się z firmami, które już z unijnego wsparcia korzystają. Przedmiotem treści pierwszego rozdziału jest istota i specyfika działania małych i średnich przedsiębiorstw. W rozdziale drugim scharakteryzowano fundusze europejskie, programy wsparcia, jakie dostępne są dla sektora MSP oraz dostępne fundusze strukturalne. Punktem wyjścia jest podrozdział poświęcony funduszom strukturalnym na rzecz rozwoju MSP w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007 – 2013. Rozdział trzeci zawiera zagadnienia metodologiczne, cel główny i szczegółowe oraz pytania badawcze. Zawiera również metody i narzędzia badawcze wykorzystane w pracy. Czwarty rozdział poświęcony jest charakterystyce firmy „MAT – MAT” oraz kierunkom jej rozwoju w kontekście wsparcia z UE. Ostatni, piąty rozdział opisuje stopień wykorzystania funduszy przez Polskę oraz nawiązuje do firmy MAT – MAT, która to dzięki dofinansowaniu stała się konkurencyjna na rynku usług wodno – kanalizacyjnych. To właśnie w tworzeniu stałej przewagi konkurencyjnej, pomagać mają fundusze europejskie. Liczba pozyskiwanych dotacji ciągle rośnie, dlatego pozostaje mieć nadzieję, iż będą miały ogromny wpływ na konkurencyjność MSP, a po zakończeniu finansowania ze środków unijnych, wzrost ich konkurencyjności będzie nadal kontynuowany, jak w przypadku firmy MAT – MAT.
EU funds as a supporting factor for the competitiveness of small and medium-sized enterprises in Poland based on the MAT – MAT Krzysztof Mącior company
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; fundusze unijne; konkurencyjność; konkurencja; rynek europejski; przedsiębiorstwo