Wdowiak, WojciechGawrońska, Agnieszka2015-01-132015-01-132008http://hdl.handle.net/11199/8436Tematem pracy jest ocena i porównanie stanu istniejącego systemu zarządzania oraz różnic w zarządzaniu wymagających poprawy w zależnościach pomiędzy: personelem, procesami i wynikami w dwóch zakładach pakowania jaj. Celem pracy jest zbadanie i analiza stanu aktualnego w organizacji pod względem przygotowania do wdrażania TQM, a także próba odpowiedzi na pytania, w jakim stopniu firma spełnia kryteria Polskiej Nagrody Jakości. W opracowaniu starano się pokazać i precyzyjnie określić mocne strony oraz obszary wymagające poprawy w poszczególnych przedsiębiorstwach. Specyfika obu przedstawionych przedsiębiorstw, ludzie i infrastruktura są podobne, ponieważ pracują oni w bardzo podobnych warunkach i w firmie o podobnej specyfice, gdzie otoczenie i rynek jest zbliżony. Jednak nigdy dwie firmy należące nawet do jednej branży, nigdy nie będą takie same. Założono, że różnice będą się uwydatniać w sposobie zarządzania. Badania z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety przeprowadzone zostały na przełomie roku 2007/2008.pllicencja niewyłącznajakośćzarządzanie jakościąsystem zarządzania jakościąTotal Quality Management (TQM)Analiza porównawcza systemu zarządzania jakością na przykładzie "Zakładów pakowania jaj"masterThesis