Proces redukcji bezrobocia w powiecie tarnowskim na podstawie działań Powiatowego Urzędu Pracy w Tarnowie - Nowak, Paulina (My University, 2012)
Celem pracy jest zwrócenie uwagi na problem bezrobocia w regionie tarnowskim a także przedstawienie Powiatowego Urzędu Pracy w Tarnowie jako instytucji walczącej z bezrobociem oraz analiza procesu redukcji bezrobocia w powiecie tarnowskim w ostatnich latach na podstawie działań tego Urzędu. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym rozdziale scharakteryzowano istotę bezrobocia oraz przedstawiono główne cechy i definicje związane z tym pojęciem. Drugi rozdział dotyczy regionu tarnowskiego. Przedstawiono dane demograficzne z ostatnich lat oraz omówiono najistotniejsze gałęzie tutejszej gospodarki, czyli rolnictwo, przemysł oraz usługi. W trzecim rozdziale umieszczone zostały dane statystyczne z lat 2009 - 2012 na temat wysokości stopy bezrobocia w powiecie tarnowskim oraz struktury bezrobocia pod względem wieku, posiadanego wykształcenia oraz stażu pracy. W czwartym rozdziale przedstawiono Powiatowy Urząd Pracy w Tarnowie jako organ walczący z bezrobociem w powiecie tarnowskim oraz aktywne formy zwalczania tego problemu, stosowane przez urząd. Instytucja ta rozszerzyła swoją działalność w ostatnich latach poprzez otwarcie swoich filii w Żabnie oraz Tuchowie. Otwarto również Lokalne Punkty Informacyjno - Konsultacyjne w wielu mniejszych miejscowościach w powiecie, dzięki czemu bezrobotni spoza tarnowskiej gminy nie muszą dojeżdżać do urzędu w Tarnowie. Urząd Pracy oferuje wiele metod wskutek których osoby bezrobotne mogą znaleźć zatrudnienie, nabywać nowe umiejętności lub doskonalić już nabyte jak na przykład staże, kursy, szkolenia indywidualne oraz grupowe oraz wiele innych, które szczegółowo omówiono w tej części pracy.
Unemployment reduction process as exemplified by the activities of district job office in Tarnów
Keywords: bezrobocie; region; struktura bezrobocia; rynek pracy; przeciwdziałanie bezrobociu; formy przeciwdziałania bezrobociu