Relacje gospodarcze między Polską a Chinami. Opinia przedsiębiorców - Bojkiw, Olga (My University, 2013)
Niniejsza praca licencjacka jest próbą porównania i przybliżenia takich państw jak Chińska Republika Ludowa i Rzeczpospolita Polska. Praca zawiera informację ogólną o tych państwach. Zostały także opisane reformy gospodarcze przeprowadzone w ciągu ostatnich dwudziestu lat i ich wpływ na poziom PKB w poszczególnych etapach. Podano również podział gospodarczy, z opisem silnych i słabych stron. Następne punkty to handel zagraniczny Chin i Polski oraz bezpośrednie inwestycje zagraniczne, a także ich wpływ na PKB. Opisano również różnice kulturowe istniejące pomiędzy kulturą chińską i polską oraz informacje pomocnicze podczas prowadzenia negocjacji. Praca mieści opis strategii rządu polskiego „Go China”, a także analizę wyników badań własnych na temat współpracy polskich przedsiębiorstw z chińskimi.

This thesis is to attempt and compare such states as People’s Republic of China and Republic of Poland. It includes general information about the states. Also there were described economic reforms that were conducted during last twenty years and how they influenced on GDP1. There are information about economical divisions, including strengths and weaknesses. Next points are international trade and foreign direct investments and their influence on GDP. There were described cultural differences between Poland and China and helpful information according negotiations between them. The thesis informs about Polish strategy “Go China” and results of my own research about cooperation between polish and chines entrepreneurs.
Economic relations between Poland and China. Opinion of enterpreneurs
Keywords: reformy gospodarcze; podział gospodarczy; handel zagraniczny; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; różnice kulturowe; współpraca przedsiębiorstw; Polska; Chiny