Analiza finansowa na przykładzie firmy Budopol Wrocław S.A. - Surma, Sabina (My University, 2010)
Jednym z podstawowych warunków efektywnego działania firmy, jest analiza osiąganych rezultatów gospodarowania. Celem pracy jest przedstawienie metod i narzędzi stosowanych w analizie finansowej jako instrumentu służącego do poznania i oceny przebiegu procesów gospodarczych oraz wykorzystania ich w rozwoju wybranego przedsiębiorstwa w pięcioletnim okresie jego działalności. Praca składa się z trzech rozdziałów. Tematyka rozdziału pierwszego obejmuje zapoznanie się z analizą finansową jako instrumentem sprawnego zarządzania przedsiębiorstwem. Drugi rozdział pracy zawiera zasady dokonywania analizy wstępnej sprawozdań finansowych oraz zasady i ograniczenia analizy wskaźnikowej, a także charakterystykę wybranych wskaźników finansowych, wykorzystywanych do oceny sytuacji finansowej. W rozdziale trzecim została przedstawiona ogólna charakterystyka spółki Budopol Wrocław S.A. będącej obiektem badań, a także jej właściwa analiza finansowa. Analizą został objęty bilans, rachunek zysków i strat oraz rachunek przepływów pieniężnych, za okres 2004 – 2008, pod kątem zmian w strukturze majątku oraz źródłom jego finansowania. Dokonano także analizy wskaźnikowej według najczęściej stosowanych w praktyce wskaźników tj. wskaźników płynności, sprawności działania, zdolności do obsługi zadłużenia i rentowności. W pracy została wykorzystana dostępna literatura z zakresu rachunkowości, analizy finansowej oraz zarządzania finansami przedsiębiorstw a także fragmenty ustawy o rachunkowości. Na podstawie przeprowadzonej analizy finansowej bardzo pozytywnie oceniono sytuację badanej firmy. Dla zwiększenia bezpieczeństwa działalności i inwestycji firma powinna przeprowadzać częściej analizę finansową, analizując i korygując na bieżąco pojawiające się odchylenia.
Financial analysis on the example of Budopol Wrocław S.A.
Keywords: analiza finansowa; sprawozdanie finansowe; analiza wskaźnikowa; analiza bilansu; ocena kondycji finansowej przedsiębiorstwa