Inwestycyjna działalność gmin na przykładzie gminy Pilzno - Lech, Aneta (My University, 2008)
Jednym z niezbędnych warunków rozwoju gminy jest działalność inwestycyjna. Tematem pracy jest inwestycyjna działalność gmin na podstawie Gminy Pilzno. Praca składa się z czterech rozdziałów, z których każdy może stanowić odrębną całość. W rozdziale pierwszym zawarte zostały wiadomości ogólne, dotyczące gminy jako podstawowej jednostki samorządu terytorialnego w Polsce, czyli strukturę samorządu terytorialnego, zakres zadań wykonywanych przez gminy, podstawowe dochody gmin, a także zostały scharakteryzowane środki i instytucje nadzorujące działalność gmin w Polsce. Rozdział drugi dotyczy inwestowania, czyli co to jest inwestycja, jej cechy oraz klasyfikację. Przedstawione zostały także metody oceny ekonomicznej efektywności inwestycji oraz charakterystyka inwestycji w sektorze publicznym. Rozdział trzeci poświęcony został szczegółowej charakterystyce Gminy Pilzno na podstawie danych uzyskanych z Urzędu Gminy Pilzno. Dane te dotyczą położenia i powierzchni gminy, infrastruktury, rolnictwa, stanu mienia komunalnego, ochrony zdrowia, edukacji, bezrobocia, sportu, turystyki a także kultury i zabytków w gminie. W rozdziale czwartym została zaprezentowana analiza budżetu gminy, dotycząca uzyskanych dochodów oraz wydatków budżetowych a ponadto sposoby finansowania inwestycji gminnych wraz ze szczegółową analizą działalności inwestycyjnej, na którą składają się inwestycje związane z realizacją Wieloletniego Programu Inwestycyjnego oraz pozostałe inwestycje, nie związane z Wieloletnim Programem Inwestycyjnym.
Investment activity of commons as an example of Pilzno commons
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; dochody gminy; budżet gminy; finansowanie inwestycji w gminie