Internet -medium multimedialne - Wiktor, Ewa (My University, 2007)
Celem tej pracy jest przybliżenie technik i możliwości jakie stwarza przed nami Internet, które składają się na jego multimedialność. W rozdziale pierwszym zamieszczono informacje na temat samego rozwoju Internetu, z uwzględnieniem na umieszczenie w ramach czasowych najbardziej znaczących faktów o rozwoju nowych technologii. Rozdział drugi przybliża najstarszy i nieodłączny Internetowemu przekazowi – obraz. Opisane zostało znaczenie obrazu i koloru, najpopularniejsze w Internecie formaty plików graficznych oraz równie ważne techniki optymalizacji obrazu. I tak od obrazu przechodzimy do animacji, której poświęcony jest rozdział trzeci. Zawiera on analizę tradycyjnych animacji, sposoby tworzenia komputerowych i porównanie różnych technologii. Najmłodszym formom przekazu w Internecie poświęcone są kolejne rozdziały. Rozdział czwarty przybliża czytelnikowi zastosowanie i możliwości wykorzystania dźwięku. W rozdziale piątym przyglądamy się nowym, ale w szybkim tempie rozwijającym się technologiom połączenia obrazu i dźwięku, czyli wideo. Podsumowaniem zagadnienia jest niewątpliwie bardzo mocny aspekt mutimedialności i konkurencyjności Internetu, jakim jest interaktywność. I w tym rozdziale nie zabraknie opisu różnych technik uzyskania współpracy pomiędzy przekazującym i odbiorcą.
The Internet – a multimedia medium
Keywords: nowe technologie; multimedia; Internet