Zarządzanie kompetencjami w firmie MARK Sp. z o.o. - Dzido, Ilona (My University, 2014)
Kompetencje to inaczej zbiór wiedzy, uzdolnienie oraz wyznaczone style działania, osobowość wyznawanych zasad, zainteresowań, a także innych cech, które są używane i rozwijane w procesie pracy, gdzie również prowadzą do osiągania rezultatów zgodnych ze strategicznymi poczynaniami organizacji. Niniejsza praca przedstawia w jaki sposób firma MARK zarządza kompetencjami w swojej organizacji. Informacje do tej pracy zebrane zostały z ankiety przeprowadzonej wśród pracowników przedsiębiorstwa. Przedsiębiorstwa tworząc profile zadań czy też stanowisk, określają w sposób szczegółowy potrzebne kompetencje. Dlatego takie zabiegi wymagają dokładnego usystematyzowania, pogrupowania kompetencji, zatem kompetencje można grupować wieloraki sposób.

Competence is set of knowledge, aptitude and determined action style, personality of shared principles, interests, and also the other characteristics, that are used and developed in the work process, where also lead to the achievement of results consistent with the strategic actions of the organization. This essay shows how MARK company manages competences in its organization. Information for this study were collected from a survey of employees. Companies creating a profile jobs or positions, specify in details the necessary competence. Therefore, such treatments require careful structuring, grouping of competence, then competence can be grouped on number of ways.
Competence mamangement in the company MARK Sp. z o.o.
Keywords: kapitał ludzki; szkolenia; human capital; training; zarządzanie kompetencjami; competence management