Perspektywy rozwoju małych i średnich firm w gospodarce polskiej na tle branży meblowej - Łuczak Michał (My University, 2000)
Otwarta gospodarka rynkowa w Polsce stwarza doskonałe warunki do powstawania coraz większej ilości małych firm. W pracy przedstawiono wiele sytuacji, problemów oraz dziedzin, w których małe firmy odgrywają duże role. Przedsiębiorstwa te, podobnie jak w krajach Unii Europejskiej, zaczynają odgrywać kluczową rolę w gospodarce narodowej. Stanowią one ważne źródło wzrostu gospodarczego i czynnik ograniczenia bezrobocia. Zmieniające się warunki działalności gospodarczej i otwarcie granic na świat, pozytywnie wpłynęły na polski rynek meblarski MŚP. Pojawiły się wysokiej jakości materiały i technologie, a dzięki nim zwiększyła się wydajność pracy w tej branży, co stawia tę branżę w korzystnej sytuacji, nawet po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Autor w niniejszej pracy próbuje dać odpowiedź na pytanie, co czeka małe i średnie przedsiębiorstwa w przemyśle meblarskim w najbliższej przyszłości. Celem pracy jest nie tylko dokonanie analizy i zaprezentowanie roli, jaką pełnia MŚP w polskiej gospodarce, ale i naszkicowanie perspektyw rozwoju MŚP w polskim meblarstwie u progu XXI wieku.
Keywords: sektor MŚP; gospodarka; sytuacja makroekonomiczna Polski; rynek meblarski; meble; integracja z UE