Poczucie jakości życia u jedynaków - Śmierciak, Dominika (My University, 2012)
Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. Podjęty program badawczy skoncentrowany jest na analizie poczucia jakości życia u jedynaków. Grupę badaną stanowiła młodzież szkół ponadgimnazjalnych w wieku 16–19 lat. W badaniach wykorzystano zestaw następujących metod: Wielowymiarowa Skala Satysfakcji Życiowej Uczniów S. Huebnera (2001) w oprac. S. Tucholskiej (WSSŻU), (2008), Skale Psychologicznej Jakości Życia Rayana, Fredericka (1997), Sregera, Fraziera, Oishi (2006), Dienera, Emmonsa, Larsena, Griffina (1985) w adaptacji Z. Uchnasta (2007), a także Arkusz personalny własnej konstrukcji. Zebrany materiał empiryczny poddano analizie statystycznej i psychologicznej. Z przeprowadzonych analiz wynika, że występują istotne różnice w poczuciu jakości życia między jedynakami, a nie jedynakami. Młodzież posiadająca rodzeństwo charakteryzuje się wyższym poczuciem jakości życia niż nie jedynacy. Co więcej, mężczyźni, jedynacy przejawiają niższą samoocenę i poczucie własnej wartości niż jedynaczki. Ponadto, osoby z rodzin wielodzietnych cieszą się większą popularnością wśród rówieśników niż jedynacy. Z drugiej strony jedynacy czerpią więcej satysfakcji z osiągnięć szkolnych niż osoby posiadające rodzeństwo. Zrealizowany program badawczy z wykorzystaniem grupy klinicznej jedynaków i grupy kontrolnej nie jedynaków dostarczył wyników o charakterze poznawczym i aplikacyjnym. Wyniki te mogą zostać wykorzystane w pracy psychologicznej z jedynakami i ich rodzicami.

This work is a theoretical and empirical. The applied program of research is concentrate on quality of life among only child. The research program described is on based on empirical data from own research. The study population was high-school students aged 16 -19. Adolescents was tested with the following methods: Multidimensional Students’ Life Satisfaction Scale S. Huebnera (2001) developed by S. Tucholskiej (WSSŻU), (2008), Psychological quality of life scales by Ryan, Fredericka (1997), Sregera, Fraziera, Oishi (2006), Dienera, Emmonsa, Larsena, Griffina (1985) translated and developed by Z. Uchnast and personality research form own design. Analyses, which were carried out, revealed that there are differences in the sense of quality of life between the only children and not the only children. Teenagers, who have got siblings are distinguished by higher feeling of quality of life comparing with not the only children. Moreover, men, who do not have brothers and sisters, display lower self-appraisal and feeling of their self-esteem than the only children, what did not allow for complete confirmation of the hypothesis. Moreover, persons from large families are more popular among peers than those who are the only children. On the other hand, the only children derive more satisfaction from school achievements than those possessing siblings. Carried out research program, with the use of clinical group of the only children and control group consisting of not the only children has provided results that have appliqué and cognitive value. Connections, These results can be used in psychological work with only children and their parents.
Quality of life among only child
Keywords: jedynactwo; młodzież; rodzina; jakość życia; relacje interpersonalne