Psychologiczne aspekty reklamy – wpływ stosowanych technik psychologicznych w reklamie na zachowanie konsumenckie w opinii klientów marketu Carrefour - Tabor, Magdalena (My University, 2010)
Celem pracy jest ukazanie problematyki reklamy oraz zaprezentowanie umiejętnego wykorzystywania wiedzy z innych dziedzin nauk takich jak np. psychologia, jako jednego z narzędzi marketingowych, których podstawowym zadaniem jest kształtowanie zachowań i postaw nabywców. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy z nich ma charakter wprowadzenia w świat reklamy. Dotyczy przedstawienia jej definicji oraz ukazania środków i rodzajów jakimi dysponuje. W drugim rozdziale zostały przedstawione psychologiczne aspekty reklamy, mające wywrzeć wpływ na zmianę postaw i zachowań potencjalnych nabywców. W dalszej części rozdziału zostały ukazane zabiegi marketingowe stosowane w marketach, na których sterowanie konsumenci są narażeni, podczas dokonywania czynności zakupowych. Rozdział trzeci poświęcony jest analizie dotyczącej zależności między stosowanymi metodami reklamy a reakcją konsumentów. W dalszej części podrozdziałów zostały zawarte badania własne na temat oddziaływania metody reklamy facing stosowanej w hipermarkecie, na zachowania i potrzeby nabywców. W celu prezentacji powyższego zagadnienia zaobserwowanego w hipermarkecie Carrefour technika marketingowa została poddana analizie, jak również jej psychologiczny wpływ na zachowania potencjalnych konsumentów w placówce handlowej. Podczas pisania pracy została wykorzystana literatura z zakresu dziedzin marketingu jak i psychologii ze szczególnym uwzględnieniem aspektu reklamy, a także materiały pochodzące ze źródła internetowego.
Psychological aspects of advertising – the impact of psychological techniques in advertising on consumer behavior based on the Carrefour supermarket customer feedback
Keywords: reklama; marketing; psychologia reklamy; konsument; zachowania konsumentów