Analiza porównawcza programów wolnego dostępu XMind i FreeMind oraz ich wykorzystanie do kreacji map wiedzy - Stefaniuk, Magdalena (My University, 2013)
Dynamicznie rozwijająca się dziedzina lokalizowania wiedzy jest odpowiedzią na wzrost ilości informacji w bazach danych oraz wzrost wartości wiedzy samej w sobie, która jest uznawana za ważny zasób niematerialny przedsiębiorstwa. Lokalizowanie wiedzy jest jednym z najważniejszych procesów z zarządzaniu wiedzą. Najczęściej stosowanym narzędziem do lokalizowania wiedzy są mapy wiedzy, które pozwalają przedstawić posiadane informacje za pomocą: obrazu, tekstu, kolorów i symboli. Niniejsza praca prezentuje wykorzystanie programów wolnego dostępu: XMind i FreeMind do tworzenia map wiedzy. Analiza przeprowadzona jest na przykładzie dwóch narzędzi stosowanych w zarządzaniu wiedzą. W Programie Freemind przedstawiona została Karta projektu, natomiast w Programie XMind schemat Sieci komunikacji. Jednak potencjał techniki mapowania wiedzy, pozwala na zastosowanie jej w szerszym spectrum, zarówno dla małych firm i dużych korporacji, a także dla użytkowników indywidualnych. Celem pracy jest porównanie obydwu programów, pod kątem efektywności tworzenia map za ich pomocą, ukazania różnic i podobieństw oraz zademonstrowanie działania i ukazanie możliwości wykorzystania narzędzi wizualnych w biznesie i zarządzaniu.

The rapidly developing field of knowledge location is the answer to the increase in the amount of information contained in databases as well as the increase in the value of knowledge itself which is regarded as a valuable intangible asset of the company. Knowledge location is one of the major processes of knowledge management. The tools that are most frequently used for knowledge location are knowledge maps. They allow the user to present the information possessed by means of images, texts, colours and symbols. The thesis presents the use of open source software such as Xmind and FreeMind for the creation of knowledge maps. The analysis is carried out on the example of the two knowledge management tools. In respect of FreeMind a project charter is presented whereas for Xmind it is a communication network scheme that is described. However, the potential of the knowledge mapping technique allows for its use in a broader spectrum of entities, including both small and medium-sized and large enterprises as well as individual users. The study aims to compare these two software applications in terms of the effectiveness of map creation and the similarities and differences between them as well as to present how these two applications operate and how the visual tools may be utilised in business and corporate management.
Comparative analysis of XMind and FreeMind open source software applications and their use for creating knowledge maps
Keywords: wiedza; zarządzanie wiedzą; mapy wiedzy; mapy myśli; karta projektu; sieć komunikacji; knowledge; knowledge management; knowledge maps; mind map; card design; communication network