Ryzyko upadłości jako składnik ryzyka działalności gospodarczej na przykładzie Fabryki Silników Elektrycznych "Tamel" S.A. w Tarnowie - Jóźwiak, Bernadeta (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest kompleksowe ujęcie problematyki ryzyka gospodarczego, z uwzględnieniem ryzyka upadłości. Wyznaczony cel można osiągnąć dzięki wykorzystaniu różnych metod badawczych takich jak: metody analizy i oceny literatury z zakresu ryzyka gospodarczego, ryzyka upadłości, metody analizy opisowej, metody analizy wskaźnikowej oraz metody prezentacji graficznej i tabelarycznej. Praca zawiera cztery rozdziały, które zwierają zarówno wiedzę teoretyczną jak i praktyczne aspekty oceny analizy finansowej oraz ryzyka gospodarczego. Praca obejmuje analizę działalności FSE „Tamel” S.A. w Tarnowie w okresie od 2004 do 2007 roku. Dane, jakie wykorzystano do jej przedstawienia pochodzą w całości z materiałów udostępnionych przez przedsiębiorstwo. Przedstawiona analiza pozwala na wyciągnięcie jednoznacznych wniosków, że nie istnieje jedna metoda mająca przewagę nad innymi w procesie prognozowania upadłości przedsiębiorstw. Głównym kierunkiem działań każdej firmy powinno być dążenie do ograniczania, redukowania ryzyka oraz nadaniu takiej formy, która uczyni z niego zjawisko pozytywne, a przynajmniej takie, które nie szkodzi w prowadzonej działalności gospodarczej.
The risk of bankruptcy as an element of the economic activity risk on the example of the "Fabryka Silników Elektrycznych 'Tamel' S.A." in Tarnów
Keywords: gospodarka finansowa; analiza finansowa; ryzyko w przedsiębiorstwie; ocena ryzyka; ryzyko; upadłość przedsiębiorstwa