Formy opieki zastępczej wobec dzieci - Ślipek, Anna (My University, 2013)
Jestem pracownikiem Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Nowym Sączu, na co dzień w mojej pracy zawodowej spotykam osoby, które pragną zostać rodzicami zastępczymi dla opuszczonych dzieci. Uważam ten temat za bardzo interesujący, ponieważ w obecnych czasach z różnych przyczyn instytucja rodziny jest zagrożona. W sytuacjach kryzysowych, gdy rodzina nie jest w stanie poradzić sobie z problemami: nie może, nie potrafi lub nie chce zajmować się dzieckiem, zachodzi konieczność udzielenia pomocy, wsparcia zewnętrznego oraz odpowiedniej interwencji. W pracy omówiono formy pomocy zastępczej wobec dzieci w oparciu o badania przeprowadzone w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w Nowym Sączu w latach 2010 r. do 2013 r. Zastosowano metodę badawczą-analizę dokumentów urzędowych. Celem mojej pracy było zbadanie jakie formy pomocy zastępczej stosuje PCPR w Nowym Sączu oraz która z tych form jest stosowana najczęściej. Założone hipotezy potwierdziły się, gdyż formami opieki zastępczej w PCPR w Nowym Sączu są: rodziny zastępcze spokrewnione, rodziny zastępcze zawodowe, rodziny zastępcze niezawodowe, Rodzinny dom dziecka, Placówka Opiekuńczo – Wychowawcza. Najczęstszą formą opieki nad dzieckiem opuszczonym są rodziny zastępcze spokrewnione.

I am an employee of the County Family Help Centre (PCPR) in Nowy Sącz, every day in my work I meet people who want to be foster parents for abandoned children. I find this topic very interesting, because in present times, for various reasons, institution of the family is at stake. In crisis situations, when the family is unable to cope with the problems: it cannot, it is unable or do not want to deal with a child, there is a need to provide help, support and adequate external intervention. This paper discusses alternative forms of assistance to children based on research conducted by PCPR in Nowy Sącz in 2010-2013. The method of research applied- an analysis of official documents. The purpose of my study was to determine which forms of foster help is used by PCPR in Nowy Sącz, and which of these forms is used most often. Founded hypotheses were confirmed - the forms of foster care in PCPR in Nowy Sącz are: related foster families, professional foster families, non professional foster families, Family Home Child Care and Educational Facility. The most common form of caring for abandoned children is related foster families.
Forms of foster care to children
Keywords: sieroctwo; rodzina; formy opieki zastępczej; rodzina zastępcza; analiza dokumentów; orphanhood; family; forms of foster care; the foster family; analysis of documents