Zarządzanie bezpieczeństwem sieci w przedsiębiorstwie IDEMA - Kurczab, Łukasz (My University, 2011)
Współczesna działalność przedsiębiorstw jest narażona na wiele zagrożeń takich jak: wirusy i konie trojańskie, zniszczenie i kradzież danych, wandalizm sieciowy oraz wiele innych. Naruszenia bezpieczeństwa sieci występują coraz częściej, a przy tym stają się coraz bardziej wyrafinowane. Sprawia to wyraźne zagrożenie wystąpienia w działalności przedsiębiorstwa, potencjalnych awarii i zdarzeń losowych dających niekorzystne rezultaty. Jakiekolwiek naruszenie bezpieczeństwa może być przyczyną naruszenia integralności danych lub ich poufności, a także utratą dostępności aplikacji. Poszczególne awarie niosą ze sobą konsekwencje prawne, a również powodują przerwy w działaniu przedsiębiorstwa, co z kolei przynosi działalności poważne, a niekiedy nieodwracalne skutki. Wymienione wyżej zagrożenia stanowią tylko przykłady i nie wyczerpują pełnej listy niebezpieczeństw, która wraz ze wzrostem technologii poszerza się o nowe pozycje. Perspektywa ta choć pesymistyczna, skłania do konkluzji nad tym jak uchronić się przed przestępczością sieciową, jakich użyć środków, oraz jak sprawnie zarządzać bezpieczeństwem sieci, aby uniknąć przykrych zdarzeń ze strony Internetu.
Network safety management in the IDEMA enterprise
Keywords: przedsiębiorstwo; bezpieczeństwo sieci; przestępczość w sieci; zabezpieczenia; zarządzanie bezpieczeństwem sieci