Kredyt bankowy i leasing jako alternatywne instrumenty finansowania inwestycji w przedsiębiorstwie - Kocik, Krystian (My University, 2009)
Rozwój przedsiębiorstwa zależy w dużej mierze od wielkości kapitału, który przedsiębiorstwo ma do dyspozycji. Celem pracy jest przedstawienie procesu finansowania rozwoju przedsiębiorstwa i umiejscowienie go w jego rzeczywistości poprzez przeprowadzenie rachunku ekonomicznej efektywności wykorzystania kredytu bankowego i leasingu jako dwóch alternatywnych względem siebie instrumentów finansowania inwestycji. Jako obiekt analizy empirycznej wybrano przedsiębiorstwo Drewex. Praca składa się z czterech rozdziałów. Teoretyczny cel zrealizowano w oparciu o bogatą literaturę z zakresu finansów przedsiębiorstw. Realizując praktyczny cel pracy dokonano analizy opłacalności wykorzystania kredytu bankowego i leasingu finansowego oraz operacyjnego jako instrumentu finansowania inwestycji. Do badania zastosowano metodę zaktualizowanej różnicy wydatków efektywnych. Wyniki przeprowadzonej analizy wskazują, iż z finansowego punktu widzenia najbardziej efektywne będzie sfinansowanie planowanych w firmie Drewex inwestycji z wykorzystaniem kredytu bankowego, gdyż suma wydatków zdyskontowanych dla finansowania kredytem bankowym jest najmniejsza. Reasumując należy stwierdzić, że wykorzystywanie różnorodnych źródeł finansowania pozwala przedsiębiorstwu powiększać swój potencjał oraz wartość rynkową. Pozwala także zachować i umacniać pozycje firmy na rynku poprzez nabywanie i wdrażanie nowych technologii.
Bank credit and leasing as alternative instruments of the investments financing in an enterprise
Keywords: inwestycje; finansowanie inwestycji; rozwój przedsiębiorstwa; leasing; kredyt bankowy