Dofinansowanie małych i średnich przedsiębiorstw ze środków Unii Europejskiej, na przykładzie Zakładu Wyrobów z Drewna – Czesław Ryba - Krzemińska, Barbara (My University, 2015)
Barierą do szybkiego rozwoju sektora małych i średnich przedsiębiorstw jest brak posiadania przez nie wystarczającej ilości środków pieniężnych. Dlatego też coraz częściej korzystają ze wsparcia, jakie oferuje Unia Europejska. Celem niniejszej pracy było ukazanie wpływu funduszy unijnych na funkcjonowanie małych i średnich przedsiębiorstw. Opisano przypadek przedsiębiorstwa Zakład Wyrobów z Drewna – Czesław Ryba, które to skorzystało z dofinansowania projektu inwestycyjnego, w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013. Analizę przeprowadzono w oparciu o dokumenty udostępnione przez właściciela przedsiębiorstwa. Hamulcem, który wstrzymywał rozwój działalności omawianego przedsiębiorstwa, był brak dysponowania odpowiednimi środkami pieniężnymi. Skorzystanie z dofinansowania miało pozytywny wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstwa w następujących aspektach: zwiększeniu uległ majątek przedsiębiorstwa, wzrosła liczba zatrudnionych pracowników oraz wachlarz produktów, zdobyto nowych partnerów rynku krajowym jak i zagranicznym. Pozwoliło to na osiągnięcie dwukrotnego wzrostu przychodów. Reasumując, korzystanie z pomocy w ramach programów operacyjnych, współfinansowanych przez Unię Europejską, może mieć korzystny wpływ na rozwój pojedynczego przedsiębiorstwa, a także całego sektora małych i średnich przedsiębiorstw.

A barrier to the fast development of small and medium enterprises, is a lack of funds, therefore the support offered by the European Union is frequently used. The support is mainly in the form of partial funding for the enterprise. In this dissertation, the application made by Wood Products Manufacturer - Czesław Ryba and the results are analysed. The goal of this work is to analyse the influence of European Union funds on small and medium enterprise operation, using the example of the Wood Products Manufacturer - Czesław Ryba, based on documents disclosed by the owner of the plant. Lack of funds was a reason that held back the company from development. The use of the funding had a positive effect on the functioning of the company and doubled turnover. The European Union programs and projects for the years 2007-2014 and 2014-2020, to a large extent are able to assist small and medium-sized enterprises to succeed. Using this type of assistance allows for very rapid development of small and medium-sized enterprises across the European Union.
Funding small and medium enterprises partially from European Union funds, using the example of the Ryba Wood Products Manufacturer - Olpiny
Keywords: Unia Europejska; dofinansowanie; małe i średnie przedsiębiorstwa; analiza; rozwój; sektor; European Union; co-financing; small and medium-sized enterprises; analysis; development; sector