Przyczyny, przebieg i skutki Pomarańczowej Rewolucji na Ukrainie - Szot, Oskar (My University, 2013)
Praca prezentuje przebieg i skutki „Pomarańczowej Rewolucji” na Ukrainie. Aby zrozumieć mechanizmy i czynniki, które doprowadziły do przewrotu konieczne było zapoznanie się z najnowszą historią Ukrainy. Jest to próba odpowiedzi na pytania, dlaczego po pierwszej kadencji prezydenta Wiktora Juszczenki, jednego z głównych przywódców Pomarańczowej Rewolucji, do władzy w 2010 r. doszedł jego przeciwnik polityczny z 2004 r. Wiktor Janukowycz oraz dlaczego Ukraina, która deklarowała w 2005 r. chęć przystąpienia do Unii Europejskiej nadal w niej nie jest i najprawdopodobniej jeszcze długo nie będzie. Praca przybliża oligarchiczny system nad Dnieprem, który funkcjonuje u naszego wschodniego sąsiada. Przybliżono także sytuację polityczną na Ukrainie w okresie od 2005 do lutego 2013 r. Na podstawie analizy sondaży podjęto próbę przybliżenia stosunku Ukraińców do Unii Europejskiej oraz do Unii Celnej. W pracy pokazano też jakie czynniki hamują od lat przystąpienie Ukrainy do Unii Europejskiej oraz zastanawiano się nad tym, jaką drogę obierze Kijów w najbliższych miesiącach i latach - ku zachodniej Europie, czy drogę ku Europie Wschodniej i Azji. Odpowiedź przed nami.

This thesis presents the course and consequences of the “Orange Revolution” in Ukraine. To understand the mechanisms and factors that led to the coup was necessary to refer to the recent history of Ukraine. It is an attempt to answer the question of why the first term of President Viktor Yushchenko, one of the main leaders of the Orange Revolution came to power in 2010, he came, his political opponent in 2004, Viktor Yanukovych, and why the Ukraine, which declared in 2005, the desire to join the European Union is still in it is not and probably will not for a long time. Jobs introduces the oligarchic system Dniepren which operates in our eastern neighbor. The chapter also the political situation in Ukraine in the period from 2005 to February 2013, based on the analysis of survey attempts against Ukrainians closer to the European Union and the Customs Union. The paper also shows what factors inhibit years Ukraine's accession to the European Union and for discussion on what route will choose Kiev in the coming months and years - to Western Europe or the road to Eastern Europe and Asia. The answer from us.
The causes, course and consequences of the Orange Revolution in Ukraine
Keywords: Ukraina; rewolucja; oligarchia; Janukowycz; Juszczenko; Tymoszenko; revolution; oligarchy; Yanukovych; Yushchenko; Tymoshenko