Dynamika ubezpieczeń społecznych rolników w latach 2004 – 2012 na obszarze południowej Małopolski - objętym działalnością Placówki Terenowej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS) w Nowym Sączu - Gryzło, Wiesława (My University, 2013)
Badaniami objęto zbiorcze sprawozdania miesięczne oraz sprawozdania kwartalne Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS) – Placówki Terenowej w Nowym Sączu i podległych jej Placówek Terenowych w Gorlicach, Limanowej. Nowym Targu i Zakopanem. Celem zasadniczym pracy było przedstawienie dynamiki ubezpieczeń społecznych rolników indywidualnych w latach 2004-2012 na terenie podległym organizacyjnie Placówce Terenowej KRUS w Nowym Sączu. Analizowano przychody oraz całe spektrum świadczeń KRUS w odniesieniu do uwarunkowań lokalnych południowej Małopolski (określane takimi czynnikami jak wielkość i profil gospodarstw rolnych, klasa bonitacyjna gleb, zatrudnienie w gospodarstwach rolnych itp.) W ujęciu tabelarycznym i w formie graficznej przedstawiono analizę kont płatników, wielkość i dyscyplinę wypłat. Analogicznie zobrazowano wszystkie świadczenia ubezpieczyciela. W przytoczonych zestawieniach zbiorczych podstawowych wskaźników finansowych wystąpiły wyraźnie zaznaczone prawidłowości, będące pośrednim skutkiem akcesji Polski do struktur unijnych, ”urynkowienia” produkcji rolnej oraz kierunkowych zmian w prawodawstwie ubezpieczeń społecznych rolników. Kierunek i tempo przeobrażeń aktywności ubezpieczeniowej rolników w latach 2004-2012 były również modyfikowane specyfiką górskiego terenu.

The study summary report monthly and quarterly reports of the Agricultural Social Insurance Fund (ASIF) local branches in Nowy Sącz and its subordinate local offices in Gorlice, Limanowej, Nowy Targ and Zakopane. The main goal of the study was to present the dynamics of social insurance for farmers in the years 2004-2012 in the subordinate organization ASIF in Nowy Sącz. We analyzed the entire spectrum of income and benefits Agricultural Social Insurance Fund for local conditions of Southern Little Poland (determined by factors such as the size and profile of farms, soil quality class, employment in agriculture, etc.) In terms of tabular and graphical analyzes the accounts of payers, size and discipline payments. Similarly illustrated benefits the insurer. The statements quoted collecting basic financial indicators were clearly marked regularity which is an indirect effect of Polish accession to the EU structures “marketization “of agricultural production and direction of changes in the social security legislation of farmers. The direction and speed of transformation of the insurance activities of farmers the 2004-2012 period were also modified the specificity of mountainous terrain.
The dynamics of social insurance for farmers in the years 2004-2012 in ihe Southern Little Poland-covered by the activities of local branches of the Agricultural Social Insurance Fund (ASIF) in Nowy Sacz
Keywords: płatnik; ubezpieczony; domownik; emerytura; renta; zasiłek chorobowy; payer; insured; household member; retirement; pension; illness benefit