Walory turystyczne jako czynnik rozwoju społeczno – gospodarczego miasta i gminy Limanowa - Król, Katarzyna (My University, 2011)
Celem pracy jest ocena wpływu walorów turystycznych jako czynników rozwoju społeczno - gospodarczego miasta i gminy Limanowa. Główne hipotezy w pracy to: 1. Turystyka ma wpływ na rozwój społeczny i gospodarczy miasta i gminy Limanowa 2. Zasoby lokalne jednostki, którymi są walory turystyczne są czynnikiem mającym wpływ na poziom ruchu turystycznego miasta i gminy Limanowa. 3. Bezpośrednia gospodarka turystyczna jest jednym z najbardziej znaczących sektorów gospodarki jednostki. Przedstawione hipotezy oparte będą na wiedzy zasięgniętej z literatury oraz informacji z Internetu, jak również z rozmów z wieloma osobami zainteresowanymi tą tematyką. Limanowa wciąż postrzegana jest jako stolica regionu o niewykorzystanych w pełni możliwościach turystycznych. Dlatego też jak wskazano w niniejszym opracowaniu najważniejszymi kierunkami działań jednostki powinien być rozwój przedsięwzięć inwestycyjnych i innych pro-turystycznych oraz promocyjnych, które pozwolą zwiększyć rolę gospodarki turystycznej w rozwoju społeczno-gospodarczym Limanowej, a zarazem umożliwią wygodnie i atrakcyjnie spędzić tam czas turystom i wczasowiczom.
Tourist values as a factor of socioeconomic development of Limanowa city and commune
Keywords: gmina Limanowa; turystyka; ekonomika turystyki; rozwój lokalny; ruch turystyczny; walory turystyczne