Funkcjonowanie i ocena działalności Powiatowej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Tarnowie jako jednostki instytucjonalnej Systemu Państwowe Ratownictwo Medyczne - Sady, Marta (My University, 2015)
Państwowe Ratownictwo Medyczne to jeden z kluczowych elementów systemu ochrony zdrowia. Spełnia on bardzo ważną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego obywateli, szczególnie w sytuacjach kryzysowych. Sprawne funkcjonowanie ratownictwa zapewniają jednostki organizacyjne działające w systemie, które ściśle współpracują ze sobą, interweniując w jak najkrótszym czasie zawsze tam, gdzie zagrożone jest ludzkie życie lub zdrowie. W części empirycznej pracy przeprowadzono, za pomocą ankiety, badanie opinii mieszkańców powiatu tarnowskiego na temat działania ratownictwa medycznego w powiecie. Uzyskane informacje pozwoliły na sformułowanie pozytywnej oceny funkcjonowania Powiatowej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Tarnowie.

Public Medical Emergency Service is one of the key elements of the health protection system. It fulfills a very important role in ensuring the health safety of citizens, especially in crisis situations. The efficient functioning of medical emergency services ensures that organizational units operating within the system, in close cooperation with each other, can intervene as quickly as possible whenever human health or life is at risk. In the empirical part of the thesis, a survey using a questionnaire was carried out among residents of the Tarnow District on the subject of the operation of the medical emergency services in the District. The information obtained permitted the formulation of a positive assessment of the functioning of the District Ambulance Station in Tarnow.
Operation and evaluation of the services of the District Ambulance Station in Tarnow as an institutional unit of the Public Medical Emergency Service System
Keywords: ratownictwo medyczne; bezpieczeństwo; zespoły ratownictwa medycznego; kwalifikowana pierwsza pomoc; Powiatowa Stacja Pogotowia Ratunkowego w Tarnowie; medical emergency service; safety; medical emergency units; qualified first aid; District Ambulance Station in Tarnow