Zewnętrzne źródła finansowania małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie przedsiębiorstwa „IKS” - Wójcik, Krystyna (My University, 2009)
Celem pracy jest wykazanie, że dostęp do zróżnicowanych źródeł finansowania warunkuje i stymuluje rozwój przedsiębiorstwa należącego do sektora MŚP. Zasadności postawionej hipotezy mają dowieść wyniki przeprowadzonych badań w wytypowanej firmie – „IKS” Sp. z o.o. Bez dostępu do kapitału nie jest możliwa realizacja inwestycji, bez których rozwój firmy jest niemożliwy. Zakres badania obejmuje historię powstania i charakterystykę firmy oraz prowadzonej działalności, a także analizę uzyskiwanych wyników ekonomicznych. Pierwszy – teoretyczny rozdział pracy zawiera najczęściej spotykane w literaturze definicje małych i średnich przedsiębiorstw oraz zasady ich klasyfikacji według kryteriów ilościowych i jakościowych. Omówione jest tu także znaczenie małej i średniej przedsiębiorczości dla gospodarki narodowej. Rozdział drugi poświęcony jest pozyskiwaniu kapitału na finansowanie działalności małych i średnich przedsiębiorstw ze źródeł zewnętrznych. Poruszone zostały w nim zagadnienia związane ze znaczeniem finansowania w prowadzonej działalności gospodarczej. Wymieniono zewnętrzne formy finansowania i omówiono trzy z nich: kredyt bankowy, leasing i fundusze Unii Europejskiej. Trzeci - ostatni rozdział jest częścią badawczą pracy. Zaprezentowano charakterystykę badanego przedsiębiorstwa „IKS” i prowadzoną działalność gospodarczą. Na podstawie uzyskanych w firmie danych ukazano wyniki finansowe oraz źródła finansowania, z których przedsiębiorstwo korzystało. We wnioskach końcowych podsumowano uzyskane dane i przedstawiono znaczenie zewnętrznych form finansowania inwestycji i działalności bieżącej dla rozwoju firmy.
External sources of financing small and medium-sized companies - „IKS" case study
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; źródła finansowania