Analiza potrzeb studentów WSB-NLU w Nowym Sączu w zakresie podnoszenia jakości usług Studium Wychowania Fizycznego i Sportu - Ruchała, Tomasz (My University, 2009)
Niniejsza praca ma na celu analizę potrzeb studentów WSB-NLU w Nowym Sączu w zakresie podnoszenia jakości usług SWFiS. Analiza ta pozwoli na opracowanie jak najlepszej oferty zajęć sportowo-rekreacyjnych w przyszłości tak, aby sprostać wymaganiom klientów SWFiS. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym znajduje się charakterystyka sektora usług, specyfika usług edukacyjnych, rozumienie jakości w kontekście usług oraz opis potrzeb człowieka, które motywują do określonych działań, m.in. do podjęcia aktywności fizycznej. Drugi rozdział zawiera opis metodologii badań marketingowych przeprowadzonych wśród studentów WSB-NLU, a także cel badań, narzędzia badawcze i opis badanej populacji. Natomiast w rozdziale trzecim znajduje się prezentacja i interpretacja wyników badań. Oprócz licznych publikacji zwartych zarówno w języku polskim jak i języku angielskim, źródłami, które okazały się najbardziej pomocne przy pisaniu niniejszej pracy były materiały rządowe, źródła internetowe, liczne raporty i wyniki badań z zakresu edukacji, a także wewnętrzne materiały SWFiS przy WSB-NLU. Rosnąca konkurencja na rynku usług sportowych skłania istniejące na nim podmioty do ciągłego podnoszenia jakości swoich usług. Dlatego też tak ważne jest dostosowanie oferty do potrzeb i preferencji klientów, co pragnę przedstawić za pomocą niniejszego opracowania.
Students’ needs analysis in terms of improving service quality in the Department of Physical Education and Sport of the Business School in Nowy Sacz
Keywords: kultura fizyczna; jakość usług