Analiza strategiczna małego przedsiębiorstwa - Szumińska, Agnieszka (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie sensu analizy, jako niezbędnego czynnika do sformułowania strategii dla przedsiębiorstwa, zbadania otoczenia i firmy. Dzięki temu będzie efektywniejsze zarządzanie, większy udział w rynku, a także większe zyski, realizacja celów i ciągły rozwój. Praca została podzielona na cztery rozdziały wraz z podrozdziałami. Dwa pierwsze rozdziały dotyczą teorii na temat analizy strategicznej, natomiast pozostałe to ukazanie w praktyce badań i wysunięcie wniosków. Pierwszy rozdział to wyjaśnienie pojęć związanych z analizą strategiczną, opisane metody badań oraz wyjaśnienie zagadnień dotyczących analizy potencjału strategicznego, w tym analiza finansowa, analiza kluczowych czynników sukcesu oraz metody portfelowe. Rozdział drugi został poświęcony małym i średnim przedsiębiorstwom w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem województwa małopolskiego. Rola MŚP oraz związane z tym sektorem możliwości wykorzystania funduszy z Unii Europejskiej. Trzeci rozdział dotyczy charakterystyki przedsiębiorstwa „Honer”, przedstawienie jego struktury organizacyjnej, asortymentowej oraz sprzedażowej. Opisany został także potencjał gospodarczy, opierający się głównie ma majątku jaki posiada oraz pracownikach. Ostatni rozdział, to dokładna analiza i ocena sytuacji strategicznej, określenie celów strategicznych, misji oraz zaproponowanie strategii. Sprawdzenie pozycji firmy określenie szans i kierunków rozwoju. Podsumowując, analiza strategiczna to niezbędne badanie i wyciąganie z nich wniosków, dzięki którym przedsiębiorstwo będzie w stanie lepiej, efektywniej funkcjonować.
A strategic analysis of a small enterprise
Keywords: analiza strategiczna; przedsiębiorstwo; analiza kluczowych czynników sukcesu; metoda portfelowa; analiza finansowa; małe i średnie przedsiębiorstwa