Internetowy Foto-Lab - Tokarczyk Bartłomiej (My University, 2007)
Celem pracy jest zaprojektowanie i zaimplementowanie aplikacji umożliwiającej wywołanie zdjęć cyfrowych przez sieć Internet. Aplikacja pozwala na: - zgranie zdjęć cyfrowych na serwer, - umieszczanie zdjęć w galerii, - edytowanie galerii, - dowolne przeglądanie zdjęć, - drobną korektę zgranych zdjęć. Przekazując zdjęcia do wywołania należy wybrać szczegóły dotyczące zlecenia: ilość odbitek, format, papier, dodać białą ramkę obramowującą zdjęcie. Po określeniu szczegółów zlecenia potwierdza się dane podane przy rejestracji i tym samym zdjęcia przekazywane są do wywołania. Aplikacja pozwala równie na śledzenie statusu, w jakim znajduje się nasze zamówienie. Równie strony serwisowej możemy przeglądać zamówienia i ich szczegóły a także zmieniać status zamówienia czy dodać nowego serwisanta. Cala aplikacja oparta jest na technologii PHP - umożliwiającej dynamiczne tworzenie stron WWW – oraz na technologii MySQL, w której wykonana jest baza danych. Dodatkowo aplikacja wzbogacona jest o dwa aplety wykonane w środowisku JAVA. Jeden z nich umożliwia jednoczesne wysyłanie kilku plików na serwer, drugi z kolei drobną korektę i edycje zdjęć z galerii. Internetowy Foto-Lab skierowany jest do użytkowników, którzy nie mają wystarczająco czasu, by pójść do laboratorium fotograficznego osobiście, a także do tych, którzy z rożnych przyczyn nie mogą sobie pozwolić na wyjście z domu, natomiast chcą zachowywać najpiękniejsze chwile swego życia na papierze w formie fotografii.
Keywords: programowanie; opis oprogramowania Foto-Lab; struktura serwisu; isnstrukcja obsługi; aplikacja internetowa programu; MySQL; JAVA; zdjęcia cyfrowe