Działalność finansowa towarzystw ubezpieczeniowych w Polsce i na Ukrainie - Taranenko, Viktoria (My University, 2012)
Towarzystwo ubezpieczeniowe jest podmiotem rynku finansowego, który pozwala utrzymać dobrobyt materialny osobom ubezpieczonym. Niniejsza praca magisterska ma na celu zweryfikowanie tego stwierdzenia, jak również porównanie działalności finansowej firm ubezpieczeniowych w Polsce i na Ukrainie. Do analizy wykorzystano dane udostępnione klientom przez takie towarzystwa ubezpieczeniowe, jak Generali Życie TU S.A. w Polsce oraz TAS Insurance Group na Ukrainie. Również została wykorzystana wiedza praktyczna, zdobyta podczas pracy w branży ubezpieczeniowej. Część badawcza zawiera porównanie polskich oraz ukraińskich programów ubezpieczeniowych o charakterze inwestycyjno – ochronnym. Wynika z niej, iż wciąż ukraiński rynek ubezpieczeń jest słabo rozwinięty, niedostosowany do obecnych potrzeb Klientów oraz kontrolowany przez państwo. Dodatkowo w niniejszej pracy magisterskiej zostały przeanalizowane Ogólne Warunki Ubezpieczeniowe. Pozwala to czytelnikowi zwrócić uwagę na aspekty, które pomogą mu zawrzeć korzystną umowę ubezpieczeniową.

The insurance company is an entity of the financial market that let the insured person keep the material prosperity. This thesis aims to verify this statement, as well as compare the financial activities of the insurance companies in Poland and Ukraine. All the analysis are based on data released by the insurance companies such as Generali Life JSC In Poland and TAS Insurance Group in Ukraine. Furthermore, the practical knowledge which was gained while working in the insurance industry, was also used in this thesis. The practical part of the thesis includes a comparison of Polish and Ukrainian life insurance programs. It shows that the Ukrainian insurance market is still poorly developed, not adapted to the current needs of the clients and mostly controlled by the government. Additionally, the General Conditions of Insurance were analyzed in this thesis. It allows the reader to pay attention to the aspects that will help him to covenant a profitable insurance contrach.
The financial activities of the insurance companies in Poland and Ukraine
Keywords: towarzystwo ubezpieczeniowe; rynek finansowy; system emerytalny; umowa ubezpieczeniowa; ryzyko ubezpieczeniowe; insurance company; financial markets; pensions; insurance contract; insurance risk