Wykorzystanie unijnych funduszy strukturalnuych w Małopolsce - Wojtyła, Katarzyna (My University, 2006)
Celem pracy jest dokonanie analizy wykorzystania środków unijnych przed i po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej przez Małopolskę, przedstawienie polityki regionalnej oraz jej instrumentów jakimi są fundusze strukturalne, a także charakterystyka regionu Małopolski oraz merytoryczno – statystyczne zestawienie informacji o realizowanych w Województwie Małopolskim projektach dofinansowanych z Unii Europejskiej. W rezultacie uzyskana zostanie odpowiedź na pytania: Czy środki strukturalne zostają w pełni wykorzystane w celu rozwoju regionu małopolskiego poprzez realizacje projektów w formie widocznych i trafnych inwestycji? Czy liczba przygotowanych wniosków odpowiada wyzwaniom regionu? Czy ilość i jakość wniosków była zadowalająca? Powszechne przekonanie iż inwestycje w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego – ZPORR są najbardziej dostrzegalną konsekwencją aktywności pozyskiwania funduszy strukturalnych, stanowi potrzebę sprawdzenia efektywności podjętych działań oraz zrealizowanych projektów, a także unijnego ich dofinansowania. Materiał empiryczny został udostępniony przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie, który jako jednostka pomocnicza Zarządu województwa, realizuje ustawowe i własne zadania na rzecz rozwoju Małopolski. Ostatnia część pracy zawiera podsumowanie dotychczasowych działań związanych z procesem wnioskowania o pomoc finansową w formie funduszy strukturalnych, wdrażania tych środków pomocowych w Województwie Małopolskim, zaangażowanie beneficjentów w realizowane projekty oraz powstałe inwestycje, które w sposób istotny wpływają na rozwój naszego regionu.
Using of European Union structural funds in Malopolska Region
Keywords: Polska w UE; fundusze strukturalne; Małopolska; polityka regionalna UE