Programowanie systemów sterowania AMX - Gaj, Rafał (My University, 2008)
Celem pracy jest stworzenie aplikacji sterującej urządzeniami audiowizualnymi w sali konferencyjnej. Aplikacja ta będzie sterować szeregiem urządzeń począwszy od projektora poprzez amplituner kończąc na oświetleniu i sterowaniu ekranem projekcyjnym. Interfejs powinien być bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze. System oparty jest na jednostce centralnej AMX NI-2100 oraz panelu dotykowym AMX MVP-7500. Zadaniem centralnego systemu sterowania jest ułatwienie obsługi wszystkich urządzeń, w które została wyposażona profesjonalna sala konferencyjna. Każdy profesjonalny system posiada wiele elementów takich jak projektory, ekrany elektryczne, odtwarzacze DVD, amplitunery, matryce i przełączniki video itd., które mogą być sterowane za pomocą przycisków na urządzeniu lub z pilota zdalnego sterowania. Przy konferencjach czy prezentacjach duża liczba pilotów i przycisków może powodować trudności w obsłudze. Dlatego istotne jest stworzenie sprawnie działającego systemu, który przejmie kontrolę nad urządzeniami i pozwoli na intuicyjną obsługę całego systemu nawet osobie nieznającej połączeń miedzy urządzeniami.
AMX control systems programming
Keywords: sterowanie urządzeniami; nowe technologie; systemy sterowania; aplikacje sterujące