Analiza zmian zachodzących na rynku pracy w powiecie nowosądeckim w latach 2000-2008 - Bieryt, Barbara (My University, 2009)
Głównym celem pracy jest zidentyfikowanie zmian, jakie zachodzą na rynku pracy i odpowiedź na pytanie czy sytuacja, jaka występuje obecnie na rynku pracy uległa poprawie, czy też pogorszeniu. Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. Układ i strukturę treści stanowią trzy rozdziały. Rozdział pierwszy i drugi ma charakter pojęciowy. Analizie poddano literaturę związaną z tematem rynku pracy i bezrobocia. Rozdział pierwszy zawiera teoretyczne podstawy funkcjonowania rynku pracy oraz zjawisk z nim związanych. Są to m.in. popyt, podaż oraz segmentacja rynku pracy. Część ta obok charakterystyki pojęć związanych z rynkiem pracy przedstawia przyczyny i skutki bezrobocia. Rozdział drugi nakreśla formy integracji państwa i jego wpływ na rynek pracy. Rozdział trzeci to część empiryczna. W badaniach została wykorzystana analiza dostępnych informacji statystycznych, a w szczególności dane pochodzące z Banku Danych Regionalnych oraz przepisów i ustaw prawnych, a także dane udostępnione przez Powiatowy Urząd Pracy w Nowym Sączu. Podstawową metodą badawczą była analiza materiałów statystycznych połączonych z prezentacją graficzną. Głównym celem było zobrazowanie, jak przedstawiała się sytuacja na rynku pracy w powiecie nowosądeckim na przestrzeni ośmiu lat. Pierwsza część tego rozdziału zawiera krótki opis i charakterystykę powiatu. W skrócie zostaje ukazany stan ludności, demografia oraz struktura. W drugiej części przedmiotem rozważań są zmiany, jakie zaszły na rynku pracy w ostatnich ośmiu latach z uwzględnieniem bezrobocia, popytu i podaży. Ostatni punkt rozdziału koncentruje się na państwie, które za pomocą programów, stara się rozwiązać problemy związane z bezrobociem i dąży do łagodzenia ich skutków.
Analysis of changes on the labour market between 2000-2008 in the Nowy Sacz district
Keywords: rynek pracy; powiat; bezrobocie; instytucje rynku pracy; urzędy pracy