Wartościowanie pracy jako instrument kształtowania wynagrodzeń w firmie Matbud - Żygłowicz, Izabela (My University, 2011)
Celem mojej pracy jest ocena systemu wynagrodzeń w badanej firmie. Ważnym elementem jest ukazanie powiązania pomiędzy wartościowaniem pracy a wynagradzaniem pracowników, oznaczającym w potocznym języku, zapłatę za wykonaną pracę. Praca składa się z czterech rozdziałów, wstępu i zakończenia. W pierwszym rozdziale zdefiniowane zostało pojęcie wynagrodzeń, w tym także ich celu, funkcji oraz zasad kształtowania. Drugi rozdział dotyczy wartościowania pracy. W rozdziale trzecim poddałam badaną firmę szczegółowej charakterystyce, obejmującą jej powstanie, rozwój i profil. Przedmiotem rozważań w ostatnim rozdziale pracy jest identyfikacja wynagrodzeń w badanej firmie. Ostatnie zagadnienie poświęcone zostało ocenie systemu wynagrodzeń i propozycjom ich zmian. Aby w wyczerpującym stopniu przedstawić problematykę badanego zagadnienia, materiały kompletowałam, wykorzystując również wiadomości zaczerpnięte z Internetu, w szczególności bazując na poruszających zagadnienie artykułach w nim publikowanych. Sporą wiedzę otrzymałam od właściciela przedsiębiorstwa MATBUD oraz pracowników w nim zatrudnionych. Wyniki mojego badania wykazały, że w badanej firmie pracownicy nie są sprawiedliwie wynagradzani i należy to zmienić. Wszyscy otrzymują jednakowe wynagrodzenie, a wykonują prace o różnych stopniach trudności i odpowiedzialności.
Job evaluation as an instrument of remuneration system in the matbud company
Keywords: wynagrodzenia; ocena systemu wynagrodzeń; wartościowanie stanowisk pracy; człowiek w organizacji; metodologia wartościowania pracy