Modele finansowania systemu ochrony zdrowia na przykładzie wybranych krajów OECD - implikacje dla Polski - Kmiecik Katarzyna (My University, 2005)
Spełnienie w zadowalającym stopniu wszystkich wymagań stawianych przed służbą zdrowia w decydującej mierze zależy od sprawności jej finansowania. Głównym celem tej pracy jest przedstawienie teoretycznych modeli finansowani oraz rozwiązań praktycznych istniejących w Polsce i wybranych krajach OECD. Celem pracy jest prezentacja teoretycznych modeli finansowania służby zdrowia, ich charakterystyki, efektów, jakie powodują oraz ich wad i zalet. Ponadto ważnym elementem pracy jest ukazanie historii systemu ochrony zdrowia w Polsce, charakterystyka stanu obecnego ze wskazaniem przyczyn kryzysu i propozycji zmian. Istotnym celem jest także przedstawienie systemów ochrony zdrowia w Niemczech, Szwajcarii, Słowacji oraz w Stanach Zjednoczonych, ze szczególnym uwzględnieniem sposobów jej finansowania. Hipoteza badawcza zakłada, iż polski model finansowania ochrony zdrowia wymaga radykalnych zmian, szczególnie w perspektywie starzenia się społeczeństwa, wydłużania średniej długości życia oraz konieczności reformowania poziomu i struktury wydatków publicznych w relacji do PKB.
Keywords: system ochrony zdrowia; system opieki zdrowotnej w Polsce; wydatki; kontraktowanie świadczeń; reforma służby zdrowia; ubezpieczenia zdrowotne; finansowanie systemu opieki zdrowotnej; modele finansowania systemów ochrony zdrowia na świecie